15 August 2012

Niemieckie ciasto ze śliwkami


To kolejne szybkie i bardzo smaczne ciasto. Przepadam za ciastami z owocami, mój mąż też, zwłaszcza latem przyjemnie jest zjeść kawałek do herbaty. Przepis nalazłam u Eweny tutaj, nieco zmieniłam proporcje, bo moja foremka jest mniejsza. 

Niemieckie ciasto ze śliwkami

135 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego 
165 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 8 śliwek
cukier puder by posypać po wierzchu

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym aż stanie się jasne i puszyste. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła jajka oraz mąkę ciągle ucierając. Przekładamy do przygotowanej foremki (20x20 cm), układamy na wierzchu śliwki i pieczemy ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.


4 comments:

  1. Pięknie wygląda, a puszyste jak chmurka :)

    ReplyDelete
  2. Znam to ciasto, bardzo lubię wszystkie ze śliwkami, pozdrawiam:)

    ReplyDelete