To jest jedno z tych ciast od których można się łatwo uzależnić ;-) Kruchy, rozpływający się w ustach spód, a na wierzchu słodziutka, pachnąca śliwka, koniecznie węgierka. Innymi słowy to najlepsze ciasto właśnie na teraz, gdy śliwek jest mnóstwo i trzeba się nimi nacieszyć, bo podobnie jak inne owoce sezonowe - znikną niedługo na cały rok!
Kruchy placek ze śliwkami
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
ok. 500 g sliwek węgierek
cukier puder do posypania
Z mąki, cukru, masła i żółtek zagniatamy szybko ciasto (ja pomogłam sobie malakserem), zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na 30 min do lodówki. Śliwki myjemy, przekrawamy, wyciągamy pestki nacinamy połówki by powstały wachlarzyki. Ciasto kroimy na kilka kawałków i wykładamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem, uciskając palcami (blacha ok. 25x40 cm), tak by równo pokryć spód blachy Na wierzchu układamy śliwki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 35-40 minut - aż ciasto będzie złociste a śliwki upieczone. Najlepiej od razu ciasto pokroić (później będzie się kruszyć bo jest bardzo kruche) i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Gotowe!
coraz bardziej przekonuję się do śliwkowych wypieków, a w połaczeniu z kruchym spodem... mmm - chyba nie mam wyboru i muszę sama cos sklecić a nie tylko podziwiać i jeść oczami ;)
ReplyDeleteJaki apetyczny. Podobny robiło się kiedyś u mnie w domu. :)
ReplyDeleteplacek wygląda niezwykle apetycznie.
ReplyDeleteto ciasto to bardzo słodkie uzależnienie
ReplyDeleteMasz rację, że można się uzależnić <3
ReplyDeleteLubię takie ciasta. Wspaniałe!:)
ReplyDeleteZdecydowanie moje ulubione ciasto ze śliwkami :)
ReplyDeleteZobaczymy , wlaśnie wstawiłam do piekarnika;p Nie mogę sie doczekac...
ReplyDeleteMagdusiaelk - mam nadzieję, że dobrze się udało :-)
ReplyDeletebardzo smakowicie sie zapowiada i juz mi slinka cieknie:)
ReplyDeleteZapamiętuję przepis! Piękny i pyszny :)
ReplyDeleteWłaśnie dom zapełnił się pięknym zapachem... Za oknem październikowe słońce... Pycha!!!
ReplyDeleteChilipepper - smacznego!
ReplyDeletePyszniutkie ciasteczka śliwkowe :)
ReplyDeletezapraszam do siebie na deser śliwkowy ; http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/deser-sliwkowo-czekoladowy.html
Chętnie Cię "odwiedzę" :-)
ReplyDeletePozdrawiam
Jak dla mnie przepyszne ciasto, lekkie, kruche, dekadenckie, proste w przygotowaniu, ale wyrafinowane, inne niż wszystkie oklepane wypieki. Zjadłam sama prawie całą blachę, bo niestety reszcie rodziny nie podeszło. Wolą tradycyjny przepis na grubszym cieście, żeby było co ugryźć.
ReplyDelete