To jest moje pierwsze podejście do słynnego deseru :-) Tiramisu to klasyka i jeden z najlepszych deserów jaki można sobie wyobrazić. W Krakowie można zjeść pyszne tiramisu w restauracji Al Dente, przygotowane oczywiście przez Włocha. Słodycz kremu przełamana jest gorzką aromatyczną kawą, jak dla mnie rewelacja! Mój wyszedł pysznie, choć muszę popracować nad bardziej artystycznym układaniem namoczonych w kawie biszkoptów na zmianę z kremem. Swoje tiramisu przygotowałam z przepisu stąd.
Tiramisu
3 duże jajka
100 g drobnego cukru
125 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 30-36 %
szklanka mocnego, dobrego espresso
100 ml wina Marsala lub 50 ml mocniejszego alkoholu (np likieru Amaretto)
ok. 20 biszkoptów typu savoiardi
kakao w pudrze do posypania
W dużej misce mikserem ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie jasny krem. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. W innej misce ubijamy śmietanę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą jajeczno-serową. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i mieszamy z kremem. Przygotowujemy kawę, mieszamy z winem/likierem. W misce lub w pucharkach układamy krem na przemian z namoczonymi w kawie biszkoptami, kończymy warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao. Gotowe!
klasyczne smaki sa neizastąpione.
ReplyDeletePyszne, dawno nie jadłam:)
ReplyDeleteSzklankowe najlepsze :)
ReplyDeleteKto nie lubi tiramisu? Wszyscy lubią, a ja nawet bardziej, bo UWIELBIAM
ReplyDelete:-). Debiut udał Ci się znakomicie:-)
A ja wczoraj wcinałam u mojej Synowej, która robi pyszne tiramisu. Nigdy nie robiłam i boę sie profanacji w moim wydaniu. Twoje w szklancxe-FANTAZJA.
ReplyDeletePozdrawiam.
Tiramisu to jest to! Zapraszam do mnie.
ReplyDeletemm wysmienity i elegancki deser
ReplyDeleteSuper jest tiramisu, bardzo lubię ten deser.:)
ReplyDeletepycha:)
ReplyDeleteOd czasu do czasu podejmuję się zrobienia tiramisu - wychodzi lepiej lub gorzej - czasem krem za rzadki, czasem z kolei biszkopty "oddadzą" za dużo kawy. ;) Przepis z http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe . Ponieważ są osoby które obawiają się salmonelli z surowych jajek, w tym przepisie jest dobre to, że żółtka z cukrem i marsalą lub amaretto przygotowuje się jak zabaglione i potem dopiero miesza z mascarpone (swoją drogą obywając się zupełnie bez białek).
ReplyDeleteRaz nadmiar kremu i biszkoptów rozłożyłem w miseczkach do lodów, nazywając je tiramiseczkami. ;)
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteno to już wiem, jaki deser zagości na stole do niedzielnego obiadu :)
ReplyDeleteOstrzegam, że niebezpiecznie szybko znika...
DeleteŻyczę smacznego!
Prosto i szybko :)
ReplyDeleteTiramisu to naprawdę fajny i smaczny przede wszystkim deser :)