6 September 2012

Tagliatelle z pieczonymi papryką i bakłażanem


Pyszne, lekkie danie, doskonałe na letni obiad! Jest przy nim trochę zachodu ale warto poświęcić nieco czasu dla otrzymania pysznego aromatu pieczonej papryki i pieczonego bakłażana!

Tagliatelle z pieczonymi papryką i bakłażanem
 dla 2 osób

200-250 g makaronu (np. tagliatelle)
1 średni bakłażan
1 duża czerwona papryka
1 cebula, posiekana
3-4 łyżki oliwy
duża garść listków bazylii
sól/pieprz
starty Parmezan

Paprykę przecinamy na pół i wycinamy gniazdo nasienne. Bakłażana również przecinamy na pół (wzdłuż) i wszystko układamy przeciętą stroną do dołu na blasze posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 C) i pieczemy w funkcji grilla przez około 30 minut, aż skórka papryki zrobi się mocno spieczona a bakłażan mięciutki. Wyciagamy wtedy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Sciągamy z papryki skórkę i wyciągamy łyżeczką miąższ z połówek bakłażana. Paprykę kroimy na paseczki, miąższ bakłażana z grubsza siekamy. 
Gdy gotuje się nasz makaron, rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy posiekaną cebulkę aż stanie się szklista, dodajemy paprykę oraz bakłażan i smażymy mieszając parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec wrzucamy listki bazylii pokrojone w paseczki i mieszamy. Odcedzamy makaron, mieszamy na patelni z warzywami, układamy porcje na talerzach i posypujemy świeżo startym Parmezanem. Gotowe!



4 comments:

  1. Uwielbiam makarony w połączeniu z papryką. :) To zawsze gwarancja pysznego obiadu. To Twoje danie zdecydowanie to potwierdza :)

    I komunikat:
    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałaś Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com Będe wdzięczna za aktualizację obserwacji/linków na blogu.

    Pozdrawiam,
    whiness

    ReplyDelete
  2. Mmm lubię takie zdrowe obiadki :)

    ReplyDelete
  3. Pyszny sos! Wspaniały przepis do akcji psiankowatej :) Dziękuję.

    ReplyDelete