Chciałabym napisać dziś o curry, po którym zostało już tylko wspomnienie :-) To curry ugotował w zeszłym tygodniu mój mąż, wyszło pyszne! Nie polecałabym go jako danie główne, gdyż jak to orzechy, jest bardzo sycące i dosyć ciężkostrawne. Doskonale nadaje się jako dodatek. Ja ugotowałam do tego aromatyczne curry z mieszanych warzyw, do tego oczywiście ryż, pikle i mieliśmy świetny obiad.
Cashew nut curry
250 g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych)
250 ml mleczka kokosowego
1 świeże czerwone chilli, bez nasion, drobno posiekane
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka kurkumy
Najpierw orzechy moczymy 1-2 godziny w zimnej wodzie. Odcedzamy. Przekłądamy orzechy i pozostałe składniki do rondla i gotujemy około 40 minut.
Smacznego!
Musiało smakować wspaniale!:)
ReplyDeletegenialne przepisy!! już nie umie się doczekać, by coś upiec ;)
ReplyDelete