Tagliatelle ze śmietankowym sosem z cukinią
2 małe cukinie
mała cebulka
2-3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki słodkiej 18 %
4-5 pomidorów suszonych na słońcu (w oliwie)
2-3 łyżki oliwy
sól/pieprz
Cukinie myję i przekrawam wzdłuż na pół po czym kroję na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę siekam, czosnek kroję na cienkie plasterki.
Gdy makaron się zaczyna gotować przygotowuję sos.
Na patelnię z oliwą wrzucam cebulę i jak się chwilę przesmaży dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę, dodaję cukinie i smażę dalej mieszając aż lekko zmiękną (najlepiej jak są trochę chrupiące). zalewam śmietanką solę i pieprzę. Wrzucam też pokrojone na kawałki suszone pomidory. Jak się zagotuję, skręcam ogień na minimum. W międzyczasie makaron powinien się ugotować. Odcedzam go i wrzucam na patelnię z sosem. Po zamieszaniu gotowe do podania!
Czasem robię wersję z boczkiem zamiast pomidorów. W tym celu siekam 2-3 plastry boczku wędzonego i smażę razem z cebulką na początku, dalej już tak samo.
Pysznosci! Uwielbiam makarony i kuchnie wloska :) Chetnie wyprobuje Twoj przepis :)
ReplyDeleteCiekawy przepis, mnie to i ta boczkowa wersja bardzo zaciekawiła. Och jak bym zjadła takiego domowego makaronu:)
ReplyDeleteZapewniam Was, że bardzo smaczny!
ReplyDelete