21 June 2009

tagliatelle ze śmietankowym sosem z cukinią

Pojawiły się pierwsze płody rolne na naszej działce (nie licząc sałat czy rzodkiewki). Mój dobry mąż przyniósł cały koszyk ślicznych małych cukinii (zielonych i żółtych oraz okrągłych). Mimo deszczowej i raczej chłodnej aury rosną jak na drożdżach! Uwielbiam cukinie i jadamy je na różne sposoby, a że włoskie klimaty goszczą u nas często to dziś proponuję jedno z naszych ulubionych dań - makaron z cukinią. Najczęściej jak mamy mało czasu gotuję zwykły makaron paczkowany, ale że paskudna pogoda za oknem niesprzyjająca spacerom czy wycieczkom, więc czemu nie poświęcić chwili na domowy makaron. Przepis na domowe tagliatelle zamieściłam już wcześniej, dziś przepis na sos z cukinii.

Tagliatelle ze śmietankowym sosem z cukinią

2 małe cukinie
mała cebulka
2-3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki słodkiej 18 %
4-5 pomidorów suszonych na słońcu (w oliwie)
2-3 łyżki oliwy
sól/pieprz

Cukinie myję i przekrawam wzdłuż na pół po czym kroję na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę siekam, czosnek kroję na cienkie plasterki.
Gdy makaron się zaczyna gotować przygotowuję sos.
Na patelnię z oliwą wrzucam cebulę i jak się chwilę przesmaży dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę, dodaję cukinie i smażę dalej mieszając aż lekko zmiękną (najlepiej jak są trochę chrupiące). zalewam śmietanką solę i pieprzę. Wrzucam też pokrojone na kawałki suszone pomidory. Jak się zagotuję, skręcam ogień na minimum. W międzyczasie makaron powinien się ugotować. Odcedzam go i wrzucam na patelnię z sosem. Po zamieszaniu gotowe do podania!
Czasem robię wersję z boczkiem zamiast pomidorów. W tym celu siekam 2-3 plastry boczku wędzonego i smażę razem z cebulką na początku, dalej już tak samo.

3 comments:

  1. Pysznosci! Uwielbiam makarony i kuchnie wloska :) Chetnie wyprobuje Twoj przepis :)

    ReplyDelete
  2. Ciekawy przepis, mnie to i ta boczkowa wersja bardzo zaciekawiła. Och jak bym zjadła takiego domowego makaronu:)

    ReplyDelete
  3. Zapewniam Was, że bardzo smaczny!

    ReplyDelete