13 June 2009
shortbreads - angielskie kruche ciasteczka
Najczęściej kupowaliśmy te słodkie ciasteczka w sklepach i w końcu pomyślałam, że przecież tak łatwo je zrobić w domu. I rzeczywiście, pracy przy nich prawie nie ma, można sobie ciasto przygotować kilka godzin wcześniej, jeśli chcemy mieć takie świeżutkie ciasteczka prosto z piekarnika. Przepis banalnie prosty i szybki. Ciasteczka po upieczeniu i ostygnięciu należy trzymać w szczelnym pudełku lub puszce żeby nie wyschły bo wtedy robią się twarde.
Shortbreads
250 gr mąki
75 gr cukru
175 gr masła
Wszystko zagniatamy aż powstanie gładka masa. Najlepiej włożyć do miseczki i przykryć i dać na 1-2 godziny do lodówki.
Rozwałkowujemy potem placek grubości pół centymetra i wycinamy dowolne kształty (najczęściej kółka, prostokąty czy trójkąty) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 C przez około 20-25 minut (aż się lekko zezłocą na wierzchu).
Po wystygnięciu są gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
najprostsze
ReplyDeletenajpyszniejsze!
Mniam,mniam:)
ReplyDeletePysznie wygladaja i rzeczywiscie proste strasznie :)
ReplyDeleteTo są te najlepsze ciasteczka. Te, które tak cudownie rozpływają się w ustach :)...
ReplyDeleteWszelkie maślane...uwielbiam, a tu sporo masła widzę:)
ReplyDelete:D juz sa w piekarniku :D przepis genialny! :D za 20 minut opisze jak smakują :D
ReplyDeletePinolel - koniecznie daj znać jak Ci wyjdą :-)
ReplyDeletePozdrawiam i życzę smacznego!
Przepysznie maślane
ReplyDelete