1 June 2009

deser truskawkowy z serkiem mascarpone


Na słodkie zakończenie deszczowego dnia, ten pyszny deser, po którym zostały już tylko wspomnienia! To moja truskawkowa propozycja do "Sezonu truskawkowego":

Deser truskawkowy z serkiem mascarpone

500 gr truskawek
250 gr serka mascarpone
2 łyżki grenadiny
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
100 gr cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wódki
200 ml śmietanki 18%

Truskawki myjemy, obieramy z szpulek i rozgniatamy w miseczce widelcem (kilka zostawiamy do dekoracji). Zalewamy je grenadiną i odstawiamy.
Pieprz wrzucamy na gorąca patelnie i prażymy aż zacznie pękać. Jak ostygnie ugniatamy w moździerzu.
W naczyniu mieszamy cukier z octem balsamicznym, ekstraktem z wanili i wódką. Dodajemy śmietanę. Ubijamy mikserem lekko serek mascarpone i mieszamy ze śmietaną z dodatkami.
Do pucharków nakładamy łyżką warstwę truskawek, warstwę kremu z mascarpone, posypujemy pieprzem i powtarzamy aż do wypełnienia pucharków. Na końcu dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Smacznego!

10 comments:

  1. Och jakie pyszności!:))
    A jaka ładna szklaneczka;)

    ReplyDelete
  2. Hmm, ja w zasadzie mało jestem przekonana do truskawek na wytrawnie. Ale nie powiem: wygląda przepysznie :)! No i mi też się ta szklanka podoba ;)!

    ReplyDelete
  3. deser podany perfekcyjnie :) nie wiem czy się odważę na takie truskawki, ale kusi mnie

    ReplyDelete
  4. Truskawki i mascarpone - połączenie idalne. I jak pięknie podane :) Pycha!

    ReplyDelete
  5. Wow, uwielbiam! Zaznaczę sobie do wypróbowania :)

    ReplyDelete
  6. Dziekuje za mile komentarze. Dodam tylo, ze smakuje bardzo dobrze!

    ReplyDelete
  7. Pierwszy raz, przyznaję, spotykam truskawki w ten sposób... kuszący sposób :-)

    ReplyDelete