Ostanie tygodnie miałam bardzo zajęte, ale znalazłam czas na wypróbowanie kolejnego przepisu mistrza Hamelmana - tym razem to chleb żytni razowy z zaparką. Ma piękny naturalnie ciemny kolor, bardzo dobrze smakuje i długo trzyma świeżość. To mój ostatni wpis przed naszym jutrzejszym wyjazdem na krótkie wakacje o których będzie mowa za jakieś 10 dni, jak już wrócimy do domu i do normalnego rytmu życia.
Chleb żytni razowy z zaparką
80 % Sourdough Rye with a Rye-Flour Soaker
zaczyn
175 g mąki żytniej razowej
145 g wody
8 g zakwasu
zaparka
100 g mąki żytniej razowej
100 g wrzącej wody
ciasto właściwe
125 g mąki żytniej razowej
100 g maki pszennej chlebowej (wysokoglutenowej)
145 g wody
9 g soli
7-8 g świeżych drożdży
zaparka
zaczyn
Składniki zaczynu mieszamy w naczyniu, przykrywamy i zostawiamy na 14-16 godzin. Mąkę na zaparkę zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i również zostawiamy na na ten sam okres czasu.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy. Ciasto powinno być średnio gęste i lepkie.
Zostawiamy po przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Formujemy chleb i przekładamy do koszyka. Przykrywamy i zostawiamy na 50-60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 C i pieczemy chleb z parą przez 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 220 C i pieczemy dalsze 35-40 minut. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia, zawijamy w lnianą ściereczkę i chleb jest najlepszy do spożycia po 24 godzinach. Gotowe!
chlebek wygląda pysznie!
ReplyDeleteżyczę udanych wakacji
1
Pozdrawiam serdecznie!
A ja wciąż nigdy jeszcze nie piekłam żadnego chleba od Mistrza...
ReplyDeleteUdanych wakacji! :)
Cudownie się prezentuje ten chlebuś!:)
ReplyDeleteAniu, życzę Ci wspaniałych wakacji! :)
Pozdrowienia
Hmn tego chleba chyba nie robilam.
ReplyDeleteOczwyscie dodaje do zakladek:)
Takie chlebki lubię:) Pysznie wygląda:)
ReplyDeletecudownego odpoczynku!
ReplyDeletei wracaj prędko z pysznościami :-)
A ja znowu żałuję, że nie mam już zakwasu...
ReplyDeleteMiłych wakacji!
Muszę się wziąć za pieczenie.
ReplyDeleteMUSZĘ!
Aniu kolejny śliczny chleb :)