Przepisy

28 July 2010

moje pierwsze brownie


Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale to moje pierwsze w życiu brownie - zarówno jakie piekłam jak i jakie próbowałam. To ciacho chodziło już za mną od dawna, ale mój małżonek nie lubi niczego z czekoladą, więc czekałam na okazję, gdy będziemy mieć gości. No i w końcu się trafiła! Przepis na brownie znalazłam na Cinie (Paulinki). Ciasto jest banalne w przygotowaniu, szybko się piecze i smakuje bosko! Wyszło tak jak powinno, wilgotne i "zakalcowate" i bardzo, bardzo mi smakowało. Teraz znowu będę czekać na kolejnych gości by wypróbować jakąś inną jego wersję. Serdecznie polecam!
Przepis poniżej podaję za Paulinką (piekłam z połowy porcji w foremce 20 x 20 cm):

Brownie

4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
250 g masła
3 tabliczki czekolady (300 g) (najlepiej gorzkiej, z dużą zawartością kakao, ale jak jest gorszej jakości to też wychodzi)
1 1/3 szklanki mąki
1 szczypta soli
garść orzechów włoskich (niekoniecznie)

Dwie tabliczki czekolady rozpuścić z masłem w rondelku lub mikrofalówce, często mieszając, i ostudzić. W tym czasie trzecią tabliczkę i orzechy posiekać na spore kawałki. Następnie jajka ubić z cukrem, wlać letnią czekoladę z masłem i wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z orzechami i czekoladą w kawałkach. Wylać na dużą blaszkę (moja ma 24x38, wychodzi niziutkie, tak 1,5cm na wysokość) i piec ok 20-30 min (ciasto powinno być lekko niedopieczone i wilgotne) w temp. 175 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto oblać dowolną polewą (najlepiej białą czekoladą), jakoś ładnie udekorować i pokroić na małe kawałeczki.


19 comments:

  1. Jakie pyszne ,mniam! O, Aniu jak juz raz spróbowałaś to się od niego nie oderwiesz ;) Jak się pokocha brownie to już koniec ;)
    A robiłaś sernikobrownie? Pychotka, mówię Ci!:))

    ReplyDelete
  2. pierwszy raz ,ale z jakim sukcesem , ho ho
    Ślicznie się prezentuje
    Ja uwielbiam piec takie ciasta ,ale jeść to tak średnio , przyznaje

    ReplyDelete
  3. no proszę, u mnie pierwsze blondie, u ciebie brownie. wyjątkowo udane. :)

    ReplyDelete
  4. wiesz.. ja jeszcze nigdy nie upiekłam brownie. i w sumie nie wiem dlaczego, bo wszyscy w Domu bardzo lubią czekoladę.

    ReplyDelete
  5. Ja pierwsze brownie mam dopiero przed sobą. Ale wiem, że mi posmakuje. Lubię ciężkie, zakalcowate ciasta o smaku czekolady...

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  6. świetne! bardzo lubię brownie pod każdą postacią :)

    ReplyDelete
  7. ja też nigdy nie jadłam ani nie próbowałam brownies i szczerze powiedziawszy to chyba najbardziej boję się pytań w stylu- czy przypadkiem nie wyszedł ci zakalec?

    ReplyDelete
  8. Aniu Ty wiesz, że ja też nie piekłam? Jeszcze :) Próbować próbowałam, ale sama nie zrobiłam :)
    Z chęcią bym skosztowała tak wiesz żeby się upewnić że takie dobre jak piszesz :D

    ReplyDelete
  9. O, to kolejna fanka brownies nam przybyła! Witaj w klubie:)

    ReplyDelete
  10. A ja piekłam sernikobrownie, a samego brownie to jeszcze nie:) Twoje przepysznie się prezentuje!

    ReplyDelete
  11. wyglada bardzo apetycznie:) przyznaje, ze ja tez jeszcze nie pieklam, ale wiem, ze napewno jest pyszne, bo uwielbiam czekolade:)

    ReplyDelete
  12. O widzisz! To choć raz nie jestem w tyle. JA przez jakiś czas robiłąm brownie na milion sposóbów. Ostatecznie wymyśliłam tort mega czekoladowy biało czarny i robiłam, robiłam, w domu i na zamówienie: pamiętam jak robilyśmy z przyjaciółką kolano na napi dla ortopedy.Z czekolady rzecz jasna.

    ReplyDelete
  13. Ja zaczelam robic to ciasto tez calkiem niedawno i zakochalam sie w nim od pierwszego kesa (troche to dziwne biorac pod uwage fakt, ze nie przepadam za czekoladowymi wypiekami). Twoje brownie wyglada przepysznie. I znow mam ochote je upiec .)

    ReplyDelete
  14. Nie wygląda na Twoje pierwsze, prezentuje się genialnie i wygląda profesjonalnie ;). W każdym razie udany debiut...

    ReplyDelete
  15. muszę koniecznie spróbować :)

    ReplyDelete
  16. Chciałabym Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu. Mozna wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie szczegóły znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    ReplyDelete
  17. zrobiłam na święta, dla mnie to jest ciasto czekoladowe nie brownie, za dużo mąki ja w swoim przepisie mam 2 łyżki a tu szklanka i trochę

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nie mam specjalnie porównania, bo zbyt wiele takich ciast nie jadłam ani nie piekłam, ale zasadniczo i mnie i rodzince smakowało, jest wilgotne i takie jak wydaje mi się powinno wyglądać brownie. Ale oczywiście to rzecz gustu i upodobań :-)

      Delete