Ten wegetariański kawior jest świetny na zakąskę a do tego stosunkowo prosty w wykonaniu. Wypatrzyłam go u Davida Lebovitza choć już wcześniej o nim słyszałam i przymierzałam się do spróbowania. Mnie bardzo smakował bo uwielbiam różne smarowida, zwłaszcza warzywne!
Kawior z bakłażana
3 małe lub 2 średnie bakłażany
1 łyżka oliwy + na posmarowanie blachy
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 ząbek czosnku lub szalotka lub oba
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki, kolendry lub bazylii
Smarujemy blachę do pieczenia oliwą i posypujmy solą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Umyte bakłażany "dziobiemy" nożem i opalamy nad ogniem kilka minut aż skórka się nieco przypiecze lub nawet zwęgli a wnętrze zmięknie (otrzymamy wtedy mniej lub bardziej wędzony aromat). Gdy nico przestygną przecinamy je wzdłuż na połówki i układamy przeciętą stroną do dołu na blasze. Zapiekamy je aż miąższ stanie się miękki i bakłażan będzie upieczony - około 20 minut. Wyciągamy bakłażany z piekarnika i gdy przestygną usówamy za pomocą łyżki miąższ, który umieszczamy w blenderze. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek, szlotkę, sól i chilli i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła, miksujemy pulsacyjnie jeszcze parę razy i całość umieszczamy w naczyniu w lodówce. Przed podaniem polewamy oliwą. Mona też posypać posiekanymi świeżymi ziołami lub sproszkowanym chilli lub sumakiem. Gotowe!
Tak przygotowany kawior można spokojnie kilka dni trzymać w lodówce.
Jest to moja kolejna propozycja do "Cukiniowego sierpnia"
Tak przygotowany kawior można spokojnie kilka dni trzymać w lodówce.
Jest to moja kolejna propozycja do "Cukiniowego sierpnia"
O tak, kawior z baklazana to prawdziwa pdelicja! :) Czesto robie z dodatkiem pomidorow (duszone w rondelku z cebula i czosnkiem + natka pietruszki dodana na koniec). To jedno z moich pierwszych 'zagranicznych' wspomnien kulinarnych ;)
ReplyDeletePozdrawiam Aniu!
Znam to z Bułgarii. W wersji baaardzo czosnkowej... Cudo!
ReplyDeleteto jest prześwietne! zrobię na pewno (:
ReplyDeletemysle, ze jest to smakowita przekaska:) musze sprobowac tego smaku, pozdrawiam:)
ReplyDeleteO, pierwszy raz się spotykam, ciekawy przepis :)
ReplyDeleteHa, mam bakłażany w lodówce, muszę wypróbować ! Też lubię bakłażanowe smarowidła :)
ReplyDeleteach jak lubię takie coś :)))
ReplyDeletei zdjęcie takie smaczne
Bardzo interesująca pozycją. I do tego bez wątpienia smakowita. ;)
ReplyDeletePozdrawiam!
pierwszy raz o tym słyszę. kawior z bakłażana? zupełna nowośc. jak dla mnie, ale myślę, że dośc smaczna. chociaż... nie wiem, musiałabym skosztowac. mam mieszane uczucia, lecz prezentuje się bardzo fajnie ;]
ReplyDeletePyszne smarowidełko...nie robiłam, może jutro?
ReplyDeletePozdrawiam!
Widzę, że sezon na bakłażany w pełni!
ReplyDeleteSmarowidło wydaje się przednie, chociaż nie nazwałabym go kawiorem ale prędzej.. hummusem?
Pozdrawiam!