W sobotę dla zaproszonych gości postanowiłam przygotować coś nowego. U Dwóch Chochelek wypatrzyłam bardzo smakowity przepis na polędwiczki w sosie musztardowym. Wyszły wyśmienicie! Mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne. Ja moje polędwiczki podałam z malutkimi młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową przez nas wyhodowaną (a zasadniczo przez mojego męża). Polędwiczki przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam, bo bardzo nam smakowały, a Chochelkom dziękuję za pyszny przepis!
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
dla 4 osób
ok 600 g polędwiczek wieprzowych
2-3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18%
2-3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Polędwiczki opłukałam i wytarłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na grube plastry i lekko rozgniotłam ręką. Na rozgrzanej oliwie obsmażyłam mięso z obu stron i następnie dodałam posiekany czosnek, doprawiłam solą i pieprzem, przykryłam i na średnim ogniu dusiłam ok 5 minut (obracając w trakcie). Gdy mięso było prawie gotowe wlałam na patelnię śmietankę i dodałam musztardę. Po paru minutach gdy sos zgęstniał mięso było gotowe do podania!
mmm sos musztardowy... pycha!
ReplyDeleteho ho widzę, że nadajemy na tych samych falach, u mnie dziś również polędwiczki, fajny pomysł na sosik.
ReplyDeletepozdrawiam
Pyszne te polędwiczki i ten sosik, podoba mi się :)
ReplyDeleteHej jestem nowa i chciałam prosić o pomoc, jeśli zechciałabyś odwiedzić mojego bloga (littlecookery.blogspot.com) i udzielić mi paru rad albo odpowiedzi na zamieszczone tam pytania byłabym niezmiernie wdzięczna.
ReplyDeletePS.Chyba zrobię jutro na obiadek
ale pycha jedzonko:) wyglada bardzo smakowicie:)
ReplyDeleteWierzę, że danie jest pyszne! Polędwiczek nie próbowałam , ale bardzo lubię wątróbkę i jajka w takim sosie:)
ReplyDeleteAle pyszniutki obiadek :) Uwielbiam takie potrawy.
ReplyDeletebardzo dobre.... ja do sosu dodałem pieprz kolorowy
ReplyDeleteDziękuję Ci Bardzo za ten przespis. Dzisiaj zrobiłam wg Twojego przepisu obiadek! Pyszności!
ReplyDeleteA czy w tym przepisie koniecznie musi być użyta musztarda francuska? Na co dzień jadamy zwykłą sarepską, ale nie wiem czy aby na pewno by się tutaj nadawała?
ReplyDeletePozdrawiam :)
Anonymusie - musztarda francuska ma całę ziarenka gorczycy i to też ładnie wygląda w sosie, ale chodzi tu głównie o pikantny smak, więc myślę, że możesz śmiało próbować z inną musztardą :-)
ReplyDeleteZrobiłam te polędwiczki, pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteBardzo się cieszę, że smakowało :-)
ReplyDeleteZaraz ide robic bo mam poledwiczke i nie wiedzialam co mam upichcic napisze jak mi wyszlo:) Wyglada pysznie i mam nadziej ze tak tez smakuje :)
ReplyDeleteJa wlasnie zrobilam. I powiem wam paluszki lizac. Naprawde pycha. I szybko sie robi:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteJa również pozdrawiam i życzę smacznego!
ReplyDeleteNo to już wiem, w czy będą pływały moje dzisiejsze polędwiczki ;)
ReplyDeleteVanilia - życzę smacznego :-)
ReplyDelete