Dziwna nieco ta pogoda - raz fale upałów, to znów bardzo chłodne i deszczowe dni. Na szczęście wróciło do nas słońce i jeśli prognoza nie kłamie to znów będziemy mieć okres gorący i słoneczny. Taka pogoda jest wręcz idealna dla roślin na działce. Dużo słońca i codzienne wieczorne podlewanie sprawiają, że wszystko rośnie w oczach! Zaczyna się u nas "klęska" urodzaju cukinii i różnych fasoli. Mam swoje wypróbowane przepisy z użyciem cukinii ale by się nam nie nudziło szukam różnych nowości. I tak trafiłam w książeczce "Soups" (wyd. Hamlyn) na prostą, a jakże aromatyczną wersję zupy z cukinii. Jedliśmy ją w weekend i pozostało po niej już tylko wspomnienie. Nie na długo, bo z pewnością będę ją powtarzać. Gorąco polecam!
Zupa ta jest moją propozycją w akcji "Cukiniowy sierpień"
Zupa z cukinii ze świeżym imbirem
1,5 kg małych cukinii
2 łyżki masła
250 g cebuli posiekanej
1 litr wywaru warzywnego (lub drobiowego)
1 kopiata łyżka startego korzenia świeżego imbiru
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
300 - 400 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę.
sól/pieprz
100 - 150 ml śmietanki 18 %
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki/grubsze plastry. Umieszczamy na sicie i posypujemy solą obficie. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Osączamy. W rondlu rozpuszczamy masło i lekko smażymy cebulę (jedynie by się zeszkliła). Dodajemy cukinie i smażymy mieszając ok. 5 minut. Dodajemy wywar warzywny, imbir, gałkę muszkatołową oraz pieprz i po zagotowaniu przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 40 minut). Miksujemy naszą zupę dokładnie. Przed podaniem podgrzewamy. Serwujemy z polaną po wierzchu śmietanką. Smacznego!
Podoba mi się jej kolorek:) A cukinie to ja bardzo, bardzo lubię,mniam:)
ReplyDeletebuuu a u mnie jest klęska cukiniowa w dosłownym słowa znaczeniu, wszystkie ślimaki zjadły :(
ReplyDeletecukinie lubie, ale zupy to jeszzce nie robilam...
ReplyDeletecukiniowa zupa jest przeze mnie bardzo lubiana, szczególnie ta kremowa. a ten dodatek świeżego imbiru brzmi niezwykle smacznie.
ReplyDeleteAleż ładne śmietanowe kleksy!
ReplyDeleteChciałabym mieć działkę. A na działce cukinię...
Pozdrawiam!
Oj dobra taka zupka musi być. Cukinii z imbirem jeszcze nie próbowałam ale czas najwyższy
ReplyDeleteZupy z cukinii jeszcze nie jadłam.
ReplyDelete