W tym roku na World Bread Day wybrałam prosty chleb z semoliny - oczywiście mojego ulubionego piekarza - Jeffreya Hamelmana. Tym razem to chlebek jedynie na drożdżach (mój zakwas nieco zaniedbany wyleguje się w lodówce). Zupełnie bezproblemowy, pięknie wyrastał i ma pyszną chrupiąca skórkę. Spora jego część zniknęła w tajemniczych okolicznościach zanim zdążył dobrze wystygnąć (no dobrze - okoliczności nie były aż tak tajemnicze, po prostu rzuciliśmy sie na niego wygłodniali :-)).
For this year edition of World Bread Day I chose a simple but very delicious bread from my favourite book "Bread" by Jeffrey Hamelman. What to say more? Half of it was gone before it cooled properly :-) It has good texture, delicate flavour and great crispy crust.
Semolina Bread / chleb z semoliny
sponge:
100 g semolina
100 g mąki pszennej chlebowej / bread flour
140 g wody / water
6 g świeżych drożdży / fresh yeast
10g cukru / sugarciasto właściwie / final dough:
150 g semolina
150 g mąki pszennej chlebowej / bread flour
170 g wody / water
9 g soli / salt
15 g oliwy z oliwek / olive oil
sponge
Mieszamy dokładnie składniki na sponge, przykrywamy i zostawiamy na ok. 1 i 1/4 godziny. Sponge jest gotowy gdy prawie zaczyna się zapadać.
Mix all the ingredients untill evenly incorporated. Cover and leave for approx. 1 1/4 hrs. It is ready when nearly on the verge of collapse.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż zaczniemy wyczuwac rozwinięty gluten (w mikserze 3 min na 1 prędkości i 2 i 1/2 do 3 min na drugiej prędkości). Ciasto powinno mieś średnią konsystencję.
Mix all the ingredients. In a spiral mixer mix on teh first speed 3 minutes, the on the second speed for 2 1/2 to 3 minutes. Dough should be of medium consistency with preceptible gluten development.
Pierwsze wyrastanie / bulk fermentation - 1 1/2 godziny / hrs
Składamy ciasto raz po 45 minutach / Fold the dough after 45 minutes.
Formujemy chleb wstępnie, kładziemy złączeniem do góry na stolnicy, przykrywamy oi zostawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie formujemy chleb. Przekładamy do koszyka i przykrywamy.
Preshape lightly and place seams up covered for 10-20 minutes. Then shape it into tight loaf and place in bannetons. Cover.
Drugie wyrastanie / final fermentation: 1 - 1 1/4 godziny / hours
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 C, z parą - około 35 minut.
Bake in the preheated and presteamed oven - 460 F / 240 C for approx. 35 minutes
Studzimy na krace / cool on th cooling rack.
Piękny chlebuś! Wcale się nie dziwię,że tajemniczo zniknął...
ReplyDeleteSama bym porwała kromeczkę!
wyszedł pięknie! apetyczny bochenek :)
ReplyDeletebardzo ładnie go Aniu nacięłaś
ReplyDeletep.s lubię chleby z semolina , mlask
Piękny chlebek i ma śliczne nacięcia :))
ReplyDeletePozdrowienia:)
Ja wygłodniała nie jestem, a gdybym zobaczyła jeszcze trochę to pewnie bym nie pogardziła...:)
ReplyDeletePięknie wygląda!
Fantastyczny miąższ:)
ReplyDeleteJak mi się podoba Twój bochenek!
ReplyDeleteprzy mnie też by szybko zniknął :) świetnie się prezentuje
ReplyDeleteAniu jak zawsze chlebek mistrzowski! Miłej niedzieli!
ReplyDeleteale slicznie Ci wyszedl:) porywam kromeczke na sniadanko:)
ReplyDeleteDobry aby? Bo muszę zużyć semolinę... Tymczasem popatrzę, bo mi się piec nie chce ;)
ReplyDeleteJakie piekne naciecia! Sliczny bochenek Aniu :)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
uroczy ;]
ReplyDeletenaprawdę, wspaniały.
Wygląda perfekcyjnie !!!
ReplyDeleteMoże i prosty, ale jak pysznie wygląda:)
ReplyDeleteLove the crust! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.
ReplyDelete