Naszła mnie nieodparta ochota na zmiany, stąd nowa kolorystyka bloga. Ale u nas w kuchni nadal klimaty indyjskie :-) Porobiły mi się zaległości we wpisach, więc na początek szybkie i proste danie według przepisu samego Gordona R. zaczerpnięte z jego książki "Great Escape". Nadaje się świetnie do podawania jako "warzywko" do dania głównego - u nas dynia vel kabaczek występowała razem z curry z kurczaka.Gordon proponuje wykorzystać do tego dania najlepiej dynię piżmową ale też i zwykła dynia się nada czy słodki ziemniak.
Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Z Widelcem po Azji"
Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Z Widelcem po Azji"
Dynia smażona z chilli
1 duża dynia piżmowa
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion czarnuszki
1 ząbki czosnku, drobno posiekane
3-4 suszone czerwone chilli, bez nasion, posiekane (użyłam płatków czerwonego chilli)
sól/pieprz
Obieramy dynię, usówamy nasiona i kroimy na kawałki ok 2 cm wielkości. Blanszujemy w osolonej wodzie ok 5 minut i odcedzamy.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy kmin i czarnuszkę i smażymy ok. 30 sekund. Dodajem posiekany czosnek i smażymy mieszając aż stanie się miękki lecz się nie zbrązowi (za bardzo przysmażony czosnek robi się gorzki). Dodajemy dynię i chilli, mieszamy dokładnie. Przyprawiamy solą i pieprzezm i smażymy ok 4-6 minut aż kawałki dyni staną się miękkie i lekko przysmażone na brzegach. Podajemy natychmiast najlepiej jako dodatek do dania głównego.
ładnie tu u Ciebie Aniu , choć i przed było ładnie :)
ReplyDeleteAniu a skąd teraz masz dynie co?Bo danie fajne mis ie widzi ,ale dyni swojej już nie mam a w sklepach dopiero fajne cukinie się pokazują
Margot - mieliśmy zamelinowaną w piwnicy i nadszedł najwyższy czas do jej wykorzystania, bo troszkę zwiędła. Ale nie wpłynęło to na smak.
ReplyDeletea to jeszcze tamtoroczna , aha to ja na jesieni postaram się wykorzystać przepis
ReplyDeleteoch, co za dynia!
ReplyDeleteniebywale aromatyczna.
piknatna.
a ja lubię pikantne smaki ;]
Taka dynia musi być pyszna :)
ReplyDeleteciekawe smaki :) ja do dyni chilli dodałam jedynie podczas robienia pizzy na dyniowym spodzie :)
ReplyDeleteSuper! Uwielbiamy połączenie dyni i czarnuszki, niestety obecnie nigdzie nie możemy dopaść tej pierwszej :(
ReplyDelete