Ta tarta to dobry pomysł na szybki lunch. Staram się mieć w lodówce paczkę ciasta francuskiego i już po pół godzinie mam gotową tartę. Na wierzch można położyć to na co tylko mamy ochotę. Tym razem tarta w stylu włoskim, z suszonymi pomidorami, pesto i mozarellą.
Tarta z suszonymi pomidorami i pesto
1 paczka ciasta francuskiego
1 jajko
3 łyżki pesto
6-8 połówek suszonych pomidorów z oliwy
2 małe cebulki pokrojone na półplasterki lub ząbki
1 łyżka oliwy
1 mozarella
Ciasto rozwijamy, smarujemy połowę rozbełtanym jajkiem, składamy na pół i kroimy na 3-4 prostokąty. Ciasto układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Nożem lekko nacinamy "ramkę" ok 1 cm od brzegów ciasta. Wnętrze smarujemy pesto. Cebulę smażymy na oliwie aż stanie się szklista. Układamy cebulę na pesto, na niej kładziemy kawałki pomidorów a na wierzch platerki mozarelli i brzegi ciasta smarujemy pozostałym rozbełtanym jajkiem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15 - 20 minut. Gotowe!
co za wspaniałe danie, piękne i z pewnością smakowite :)
ReplyDeletePozdrawiam
pyszny sposób na ciasto francuskie :)
ReplyDeletePysznosci. Takie tarty są pyszne i proste :)
ReplyDeleteAż nabrałam ochoty na ciasto francuskie;)
ReplyDeleteZgadzam się, ciasto francuskie plus dodatki to szybkie i smaczne połączenie!
ReplyDeleteJa wczoraj wieczorem zrobilam podobne ale z plasterkiem sera zoltego, plastrem szyneczki i posiekanymi suszonymi pomidorami:)
ReplyDeleteJulka, różności można położyć :-) Ja często robię w domu i kładę to co akurat mam pod ręką ;-)
Delete