Przepisy

19 October 2011

sałatka z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską


Z naszej ostatniej podróży po Włoszech przywieźliśmy oczywiście różne sery, w tym gorgonzolę. Nie wiem czy wiecie, ale gorgonzola dzieli się na "dolce" czyli słodką - to ta, która rozpływa się i ma kremową konsystencję. Ale jest też gorgonzola "piccante", znacznie ostrzejsza w smaku, ma też bardziej zwartą konsystencję. I właśnie ta gorgonzolę użyłam do naszej sałatki. Wyszła pysznie!

Sałatka z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską
(dla 2 osób)

2 garście liści sałat mieszanych (rukola, roszponka itp)
3-4 dojrzałe świeże figi
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej
kawałek gorgonzoli piccante (lub innego sera blue)
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól/pieprz

Sałaty myjemy, większe listki rwiemy na mniejsze kawałki iukładamy na talerzu. Myjemy figi, obcinamy ogonki i kroimy na ćwiartki i układamy na liściach. Plastry szynki dzielimy na mniejsze części i kładziemy na sałatce. Gorgonzolę dzielimy palcami na małe kawałki i posypujemy nią sałatę po wierzchu. Przygotowujemy vinegret i polewamy naszą sałatkę. Gotowe!



8 comments:

  1. Cudowna sałatka! Po prostu mniam!

    ReplyDelete
  2. Z góry przepraszam za "czepianie się szczegółów", lecz w liście składników znalazło się niepoprawnie zapisane słowo: dojżałe. Polecam pisownię: dojrzałe:)

    ReplyDelete
  3. Andy - dzięki, jak pisałam byłam skonana i też mi coś nie pasowało ;-)

    ReplyDelete
  4. Aniu ciabatta sliczna, a zdjecia z podrozy-niesamowite!

    ReplyDelete
  5. oczywiscie salatka rowniez zachwyca..

    ReplyDelete
  6. to chyba niezbyt wegetariańskie danie..

    ReplyDelete