Galaretka z kurczakiem i warzywami
2-3 udka kurczaka lub 2 nóżki
2 marchewki
1 pietruszka
1 malutki seler
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielksiego
3-4 ziarna pieprzu
sól
10 g żelatyny
3-4 łyżki groszku konserwowego
Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i kroimy na połówki. Wszystko umieszczamy w rondlu, zalewamy gorącą wodą, dosajemy sól oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu około 25-30 minut. Wywar odcedzamy, do osobnego rondla a mięso (bez skóry) i warzywa po ostudzeniu kroimy w kostkę. W niewielkich naczyniach (np. filiżnakach) układamy groszek, warzywa oraz kurczaka. Odlewamy pół litra wywaru i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy płyn przestygnie zalewamy nasze galaretki i umieszczamy w lodówce aż stężeją.
Podajemy z sokiem z cytryny lub octem oraz pieczywem.
że najzwyklejsza... pss, ważne że smakowita!
ReplyDeletei taka wiosenna ;]
najlepsze!
ReplyDeleteuroczo wyglądają takie jednoosobowe porcje, u mnie w domu galaretka zawsze jest w wielkich michach..
ReplyDeleteZ kurczaczka to bym zjadła :) Mniam:)
ReplyDeletegalaretka z kurczakiem, skropiona octem - pycha. Dawno nie jadłam i jak tak sobie czytam ten wpis, to aż ślinka cieknie :)
ReplyDeletelubie takie:)
ReplyDelete