Przepisy

31 August 2013

chleb mieszany (kwadratowy)


Niedawno rozkoszowałam się w Wysowej pysznym chlebem upieczonym przez panią Anetę, właścicielkę pensjonatu Emilia. Pozazdrościłam jej świetnego wypieku i po powrocie do domu zaczęłam eksperymentować z jej przepisem. Chleb wyszedł ciemniejszy (użyłam trochę mąki razowej), pysznie wilgotny i bardzo smaczny. Poniżej moja wersja :-) Ponieważ ciasto jest rzadkie, chleb pieczemy w foremce.

Chleb mieszany kwadratowy
foremka 20 x 20 cm

400 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki żytniej razowej lub chlebowej
50 g mąki owsianej
200 g zakwasu żytniego (na mące razowej)
15 g soli
20 g świeżych drożdży
ok. 450 g wody
nasiona według uznania - 80 g prażonego słonecznika albo 60 g siemienia lnianego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 60 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość). Przekładamy do foremki (metalową natłuszczamy i wysypujemy semoliną lub otrębami), posypujemy po wierzchu mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy dalsze 30-35 minut.
Wyciągamy z piekarnika i z foremki, studzimy na kratce.


9 comments:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    ReplyDelete
  2. Hm, chetnie bm upiekla taki chleb, tylko obawiam sie, ze nie poradzilabym sobie z zakwasem.
    Bardzo nam tu brak takiego pieczywa.
    Pozdrawiam Aniu;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasiu, upiecz sobie taki sam tylko bez zakwasu, jestem pewna, że też będzie świetny! Nie ma z nim wiele pracy a smakuje bardzo dobrze. To chleb z rodzaju wilgotnych i cięższych, jak wolisz nieco lżejszy to daj jakieś 10-15 % mniej wody.
      Pozdrawiam,

      Delete
    2. Kasiu, ja użyłam takich mąk jakie miałam akurat w domu. Możesz użyć pszennej zwykłej i razowej (wymieszane), żytniej, orkiszowej, itp. Najlepiej sobie poeksperymentuj parę razy i zobacz jaki najbardziej Wam smakuje. Mogę polecić dodanie prażonych nasion słonecznika czy sezamu, nam bardzo smakuje.
      Napisz jak Ci poszło!
      Pozdrawiam,

      Delete
  3. Mniam, jakże on smakowicie wygląda Aniu!:)

    ReplyDelete
  4. uwielbiam zapach pieczonego chleba:) mniam mniam:)

    ReplyDelete