Dziś chcę nadrobić zaległości i przedstawić bardzo pyszną tartę kokosową, pachnącą cytryną, lekką i kuszącą. Po tarcie zostało nam tylko wspomnienie, lecz z pewnością jeszcze będę ją powtarzać. Przepis znalazłam w książeczce "Desery".
Tarta kokosowa
ciasto kruche:
250 g mąki pszennej130 g masła
50 g cukru
1 jajko
nadzienie:
2 jajka
skóra otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
200 g cukru
375 g śmietanki słodkiej 36 % (dałam mniej więcej połowę)
250 g wiórków kokosowych
Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę po czym wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty (wcześniej natłuszczoną) i przykrywamy pergaminem na który wysypujemy fasolę czy specjalne gliniane kulki, następnie podpiekamy w 200 C około 15 minut. Ściągamy następnie papier z kulkami/fasolą i podpiekamy jeszcze 5 minut. W tym celu ubijamy mikserem jajka z dodatkiem skórki z cytryny i cukru. Gdy masa nabierze jasnego koloru dodajemy sok z cytryny, śmietanę i wiórki i mieszamy. Na tak przygotowany spód wykładamy nasze nadzienie. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 40 minut. Gdy ostygnie posypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
te zdjęcia.. są piękne
ReplyDeletetarta wygląda jak puszek
kokosowa, a sprawia wrażenie śnieżnej
Bardzo mi się podoba to połączenie cytryny i kokosów. Przecudne zimowe zdjęcia :)
ReplyDeleteśliczna, i to jak śliczna
ReplyDeleteAniu , a ta książeczka czyjego autorstwa bo jak tam jest więcej takich przepisów to ja bym może sobie też ją kupiła
Asiejko - dziękuję za komplementy!
ReplyDeleteNobleva - :-))
Margot - to taka mała książeczka w czerwonej okładce (dostałam ją od Krokodyla) - ma tytuł Desery i zdjęcie apple pie na froncie. Dosyć gruba, w twardej oprawie. Autora nie ma, bo to chyba jakaś praca zbiorowa, tłumaczenie z angielskiego. Widziałam ją parę dni temu w MPIK-u w dziale kulinarnym.
Aniu boooska! Tarty uwielbiam, spisalam przepis będzie pieczona... Pozdrawiam.
ReplyDeleteKass - mam nadzieję, że będzie Ci tak samo smakować jak nam :-))
ReplyDeleteAniu , dziękuję za informacje
ReplyDeleteU nas zostały tylko resztki, naprawdę rewelacyjny smak! dziękuje za przepis
ReplyDeleteOgromnie mi miło że Wam smakowała :-)
ReplyDelete