Już od dawna chciałam upiec ten chleb z jabłkami. Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana, więc wiedziałam, że chleb będzie wyjątkowy i tak się stało. W końcu dostałam cydr (angielski "cider") i poświęciłam część butelki do upieczenia chleba. Myślę, że w polskich realiach można go zastąpić po prostu Redds-em jabłkowym i efekt będzie podobny. Chleb jest pszenny, łatwy do wyrobienia, ładnie rośnie i świetnie smakuje. Ma bardzo delikatny aromat jabłek - świetny do dżemów, powideł czy do sera. Gorąco polecam!
Przepis podaję za mistrzem:
Normandzki chleb z jabłkami
Normandy Apple Bread
zaczyn:
90 g mąki pszennej chlebowej
54 g wody
18 g gęstego zakwasu pszennego (użyłam żytniego)
ciasto właściwe:
360 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
116 g wody
170 g cydru
10 g soli
5 g świeżych drożdży
zaczyn
75 g suszonych jabłek, pokrojonych na małe kawałki
Składniki zaczynu mieszamy dokładnie, wyjdzie o konsystencji ciasta. Przykrywamy i zostawiamy na około 12 godzin (w zależności od temperatury, może fermentować szybciej lub nieco wolniej).
Po tym czasie mieszamy pozostałe składniki oprócz jabłek i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy do ich równomiernego wymieszania.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Jeśli na 2 tgodziny to ciasto składamy po godzinie.
Formujemy chleb okrągły, podłużny (wkładamy do koszyka) lub bułki i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 230 C na 15 minut (z parą) i po tym czasie skręcamy do 210 C i dopiekamy dalsze 20-25 minut. Należy uważać by się nam z wierzchu nie przypaliły jabłka, najlepiej go obserwować i w razie potrzeby przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować.
ReplyDeleteTaaak. Patrzę i moje oczka radują się tym widokiem. I już, powolutku, dociera do mnie, że MUSZĘ zrobić ten chleb.
ReplyDeleteCudowny.
Mam nadzieję, że Redd's (cydru ze świecą szukać) za bardzo wszystkiego nie zepsuje.
Pozdrawiam!
Wspaniały chlebek:)
ReplyDeleteJukejka - zachęcam, chlebek bardzo fajny
ReplyDeleteZaytoon - myślę, że Redds będzie doskonały
Wiosenko - :-)
piękny.
ReplyDeletemusi być pyszny.
żałuję że nie mam zakwasu.
Ach Aniu, on jest piękny!:))
ReplyDeleteśliczny , przepis już zapisałam , bo robiłam jakieś z jabłkami -suszonymi i nie
ReplyDeleteale w nazwie nie miały normandzki
Aniu, chlebek wyglada bardzo apetycznie :) Wlasnie namierzylam w sklepie cydr wiec zapisuje przepis :)
ReplyDeleteAniu, jestes niesamowita... Tyle smakowitosci u Ciebie!
ReplyDeleteMoj maz uwielbia cydr, wiec pewnie i ten chleb by mu posmakowal :)
Aniu witam :)
ReplyDeletePrzymierzałam się do tego chlebka aż w końcu mam swój zakwas i jutro go zrobię.
serdecznie pozdrawiam
Drogie Panie - zachęcam do upieczenia chleba - nam bardzo smakował.
ReplyDeleteEwelosa - będę trzymać kciuki, żeby Ci dobrze się udał. Miej na niego oko w piekarniku, żeby Ci się nie przypalił - ja go na jakieś ostatnie 10-15 minut przykryłam folią aluminiową.
Aniu i upiekłam - chlebek bardzo dobry i przypomina mi jesień :)
ReplyDeleteOpisałam to u siebie
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000593,0
dziękuję za przepis i wspomnienia
Ewelosa - bardzo się cieszę!
ReplyDeletewspaniały ten chleb , jest niezwykle smaczny
ReplyDeleteMargot, bardzo się cieszę że Ci smakuje :-)
ReplyDelete