Przepisy

13 January 2010

Normandzki chleb z jabłkami


Już od dawna chciałam upiec ten chleb z jabłkami. Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana, więc wiedziałam, że chleb będzie wyjątkowy i tak się stało. W końcu dostałam cydr (angielski "cider") i poświęciłam część butelki do upieczenia chleba. Myślę, że w polskich realiach można go zastąpić po prostu Redds-em jabłkowym i efekt będzie podobny. Chleb jest pszenny, łatwy do wyrobienia, ładnie rośnie i świetnie smakuje. Ma bardzo delikatny aromat jabłek - świetny do dżemów, powideł czy do sera. Gorąco polecam!
Przepis podaję za mistrzem:

Normandzki chleb z jabłkami
Normandy Apple Bread

zaczyn:
90 g mąki pszennej chlebowej
54 g wody
18 g gęstego zakwasu pszennego (użyłam żytniego)

ciasto właściwe:
360 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
116 g wody
170 g cydru
10 g soli
5 g świeżych drożdży
zaczyn
75 g suszonych jabłek, pokrojonych na małe kawałki

Składniki zaczynu mieszamy dokładnie, wyjdzie o konsystencji ciasta. Przykrywamy i zostawiamy na około 12 godzin (w zależności od temperatury, może fermentować szybciej lub nieco wolniej).
Po tym czasie mieszamy pozostałe składniki oprócz jabłek i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy do ich równomiernego wymieszania.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Jeśli na 2 tgodziny to ciasto składamy po godzinie.
Formujemy chleb okrągły, podłużny (wkładamy do koszyka) lub bułki i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 230 C na 15 minut (z parą) i po tym czasie skręcamy do 210 C i dopiekamy dalsze 20-25 minut. Należy uważać by się nam z wierzchu nie przypaliły jabłka, najlepiej go obserwować i w razie potrzeby przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Smacznego!


15 comments:

  1. wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować.

    ReplyDelete
  2. Taaak. Patrzę i moje oczka radują się tym widokiem. I już, powolutku, dociera do mnie, że MUSZĘ zrobić ten chleb.
    Cudowny.
    Mam nadzieję, że Redd's (cydru ze świecą szukać) za bardzo wszystkiego nie zepsuje.

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Jukejka - zachęcam, chlebek bardzo fajny
    Zaytoon - myślę, że Redds będzie doskonały
    Wiosenko - :-)

    ReplyDelete
  4. piękny.
    musi być pyszny.
    żałuję że nie mam zakwasu.

    ReplyDelete
  5. Ach Aniu, on jest piękny!:))

    ReplyDelete
  6. śliczny , przepis już zapisałam , bo robiłam jakieś z jabłkami -suszonymi i nie
    ale w nazwie nie miały normandzki

    ReplyDelete
  7. Aniu, chlebek wyglada bardzo apetycznie :) Wlasnie namierzylam w sklepie cydr wiec zapisuje przepis :)

    ReplyDelete
  8. Aniu, jestes niesamowita... Tyle smakowitosci u Ciebie!
    Moj maz uwielbia cydr, wiec pewnie i ten chleb by mu posmakowal :)

    ReplyDelete
  9. Aniu witam :)
    Przymierzałam się do tego chlebka aż w końcu mam swój zakwas i jutro go zrobię.

    serdecznie pozdrawiam

    ReplyDelete
  10. Drogie Panie - zachęcam do upieczenia chleba - nam bardzo smakował.
    Ewelosa - będę trzymać kciuki, żeby Ci dobrze się udał. Miej na niego oko w piekarniku, żeby Ci się nie przypalił - ja go na jakieś ostatnie 10-15 minut przykryłam folią aluminiową.

    ReplyDelete
  11. Aniu i upiekłam - chlebek bardzo dobry i przypomina mi jesień :)
    Opisałam to u siebie
    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000593,0

    dziękuję za przepis i wspomnienia

    ReplyDelete
  12. Ewelosa - bardzo się cieszę!

    ReplyDelete
  13. wspaniały ten chleb , jest niezwykle smaczny

    ReplyDelete
  14. Margot, bardzo się cieszę że Ci smakuje :-)

    ReplyDelete