Przepisy

7 February 2010

chicken and mushroom pie

Zaprosiliśmy wczoraj naszych przyjaciół na kolację. Tematem wiodącym miała być kuchnia angielska (choć ostatecznie zupa była bardziej orientalna w smaku ale o niej jutro). Wybrałam na danie główne jedną z moich ulubionych potraw - Chicken and Mushroom Pie a do tego pieczone i gotowane warzywa oraz śliweczki zawijane w plasterki boczku (Devils on Horseback). Poniżej przepis na dużą formę ( ok 8- 10 osób).

Chicken and Mushroom Pie

ciasto:
500 g mąki pszennej (np wrocławskiej)
130 g smalcu
130 g masła
duża szczypta soli
bardzo zimna woda (około 1/2 szklanki)

nadzienie:
750 g piersi kurczęcych
700 g pieczarek (małych najlepiej)
1 duża cebula
100 g masła (pół do smażenia pół do sosu)
350 ml bulionu z kurczaka
350 ml mleka
5-6 łyżek mąki
sól/pieprz
Worcester Sauce
1 jajko

Najpierw przygotowujemy ciasto - mieszamy mąkę z solą dodajemy masło i wcieramy palcami do uzyskania konsystencji podobnej do okruszków. Dodajemy zimną wodę (po trochu) i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię przeźroczystą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Większość ciasta wałkujemy (pozostałą część nadal trzymamy  w lodówce) i wykładamy nim wcześniej natłuszczoną formę do pies (z randkiem). Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie podpiekamy nasz spód - najpierw robimy na całej powierzchni dziurki widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Podpiekamy w temperaturze 200 C przez 20 minut, po czym ściągamy kulki i papier i podpiekamy dalsze 5 minut. Gdy nasz spód jest gotowy przygotowujemy farsz.
Myjemy kurczaka i kroimy na niewielką kostkę. Na małej ilości masła smażymy mięso partiami i odkładamy na bok. Podobnie robimy z pieczarkami - przecieramy je wilgotną szmatką, kroimy na ćwiartki (lub jeśli duże pieczarki to na 8 części) i również smażymy partiami na maśle aż wyparuje nam płyn jaki grzyby puszczą. Odkładamy na bok. Smażymy też posiekaną cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy do pieczarek.
Przygotowujemy sos - w rondlu mieszamy mleko z bulionem, dodajemy masło, mąkę i dobrze przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy, że nie soliliśmy ani kurczaka ani grzybów więc bardziej słony sos nada smaku pozostałym składnikom). Mieszając energicznie trzepaczką zagotowujemy. Doprawiamy Worcester Sauce według uznania. Powinniśmy otrzymać bardzo gęsty sos (nie chcemy by nam nadzienie wypływało po przekrojeniu gotowego dania lecz by sos połączył składniki, nadał nadzieniu wilgoci i aromatu). Mieszamy mięso, grzyby, cebulę i sos i tak przygotowane nadzienie przekładamy do podpieczonego spodu. Wałkujemy pozostałą część ciasta. Brzegi podpieczonego ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, nakładamy nasze rozwałkowane ciasto i lekko przyciskamy końcówką widelca brzegi by się nam zalepiły. Z pozostałych kawałków ciasta można wyciąć listki i udekorować wierzch naszego pie. Całość smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i robimy nożem 2 otwory (nacięcia) by w trakcie pieczenia miała którędy wydobywać się para.
Zapiekamy w 190-200 C przez 30-40 minut (aż wierzch ładnie nam się zrumieni).
Podajemy gorące wraz z ugotowanymi/upieczonymi warzywami.
Smacznego!


10 comments:

  1. Aniu taki zestawik (na talerzu wyglada bajecznie) to ja poproszę! Bardzo apetycznie wygląda, musi być pyszne.

    ReplyDelete
  2. Kass - zapraszam - a potem wyskoczymy do Ciebie na ciacho!

    ReplyDelete
  3. wow, danie jak z najlepszej restauracji:)

    ReplyDelete
  4. uwielbiam ten placek! slicznie tu wyglada!

    ReplyDelete
  5. piękna ta porcja na talerzu
    a te śliweczki.. ach

    ReplyDelete
  6. Proszę podać wymiary foremki, czy musi być specjalna na pie, czy może być zwykła tortownica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja używam dużej ceramicznej okrągłej formy, myślę że tortownica będzie ok, trzeba tylko wypełnić nie do pełnej wysokości żeby udało się szczelnie brzegi z górą ciasta zlepić, żeby nie nadzienie nie wyciekło. Sos proszę pamiętać musi być raczej gęsty :-)

      Delete
  7. Wszystko już kupiłam i jutro wreszcie robię. A jak duża jest ta forma? I jak cienko rozwałkować ciasto?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dopiero dotarłam do komputera - mam nadzieję że wyszło smacznie!
      Ja wałkuję ciasto dosyć cienko, jak na zdjęciu a forma jest duża - taka ceramiczna z randem - jak duża tortownica - można użyć dużej i głebokiej formy na tartę/kisz.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Delete