Przepisy

15 April 2010

proste i smaczne tarty z pieczarkami


Bardzo lubię przygotowywać takie szybkie i smaczne dania. Są świetne na lekki obiad lub po prostu jako gorąca zakąska. 

Tarty z pieczarkami

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
250 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła lub oliwy
1 mozarella lub kawałek sera "niebieskiego"
1 jajko
pół pęczka zielonej cebulki
sól/pieprz

Ciasto rozwijamy i połowę smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie składamy na pół. Kroimy nożem na 4 kawałki i w każdym delikatnie nacinamy jakby ramkę około 1 cm od brzegów (pozwoli to zewnętrznej części ciasta ładnie wyrosnąć podczas pieczenia).
Na patelni podsmażamy na połowie oliwy/masła posiekaną cebulkę, odkładamy na bok i smażymy pokrojone na plasterki pieczarek na pozostałym tłuszczu. Gdy wyparuje nam płyn (z grzybów) przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z podsmażoną wczesniej cebulką. Tak przygotowany farsz nakładamy na kwadraty ciasta francuskiego (wewnątrz naszej ramki), posypujemy posiekaną zieloną cebulką, na wierzch układamy plasterki mozarelli lub kawałki innego sera i na koniec smarujemy zewnętrzną stronę ciasta pozostałym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 C) na około 15-20 minut - aż ciasto ładnie wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Smacznego!

6 comments:

  1. Pycha! Ja tez lubie takie male pysznosci. Jesli do tego szybko sie je przygotowuje to biore przepis od razu :))

    ReplyDelete
  2. pieczarki lubię w połaczeniu z posiekaną pietruszką
    ale zielona cebulka sprawdza się tutaj pewnie równie pysznie
    i ta prostota..

    ReplyDelete
  3. Nie wiem czy to zasługa serka "śmierdziuszka" ale tarty wyszły mi tak, że mąż pytał czy dziś znów zrobię :P
    A na Twojego bloga trafiłam poprzez wysmakuj.pl - oddałam oczywiście głos na tarty żeby inni wiedzieli jakie są pyszne :D Pozdrawiam, Gosia !

    ReplyDelete
  4. Anonimusie - bardzo mi miło że smakowały :-) Ja lubię je robić bo to szybka i dosyć atrakcyjna przystawka lub lekki lunch. A dodawać można różnorakie nadzienia.

    ReplyDelete
  5. Pyszne i efektowne, zniknęły w ciągu kilku minut. Dzięki za fajne przepisy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :-) Sama też dosyć często je robię, w różnych wersjach.

      Delete