Przepisy

13 April 2010

quiche z łososiem


Tarta czy quiche goszczą u nas dosyć często. Po pierwsze, tego typu danie otwiera dużo kreatywnych możliwości, a oprócz tego jest stosunkowo szybkie w wykonaniu i smakuje dobrze i na ciepło i na zimno. Parę dni temu wymyśliłam sobie quiche z łososiem. Smaczny, zdrowy, kolorowy, dobry sam lub z sałatką czy z młodymi ziemniaczkami. Polecam!

Quiche z łososiem

spód:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
ok. 300 g świeżego łososia (filet)
200 ml śmietanki 18% pół na pół wymieszanej z mlekiem
2 jajka
pół pęczka świeżego koperku, posiekanego (resztę koperku wykorzystujemy do młodych ziemniaczków)
sól/pieprz

Wcieramy masło do mąki i dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy i wykładamy nim nasmarowaną wcześniej formę (ok. 28 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 C i podpiekamy spód tarty około 10 minut (należy go wcześniej nakłuć widelcem w wielu miejscach, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch ceramiczne kulki, ryż lub fasolę). Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami/ryżem czy fasolą i podpiekamy jeszcze 5 minut.
W międzyczasie gotujemy wodę, solimy i gotujemy łososia parę minut. Gdy lekko przestygnie dzielimy go na małe kawałki i ukłądamy na podpieczonym spodzie. W naczyniu mieszamy mleko, ślietankę, jajka, posiekany koperek oraz sól i pieprz i zalewamy łososia. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. Podajemy gorące lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!

4 comments:

  1. śliczne zdjęcie! narobiłaś mi smaka!

    ReplyDelete
  2. Myśle, ze z losoiem by mi posmakowało.MIałam kupić wczoraj i zapominiałam..a szkoda bo mam ochotę

    ReplyDelete
  3. Ach,jakie pyszne zdjęcie Aniu,. mniam:)

    ReplyDelete
  4. Karolciu - dziękuję!
    Gosiu - nic straconego :-)
    Majanko - :-)

    ReplyDelete