Chwilę mnie tu nie było poniekąd z braku czasu i sił twórczych. Zanim znów wpadnę w wir pracy chciałabym nadrobić nieco zaległości. Zacznę od przetworów! W sobotę kupiłam tuzin fig i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić kilku słoiczków dżemu. Uwielbiam świeże figi. Dwie zniknęły zaraz po przyjściu ze sklepu ;-) Z reszty zrobiłam pyszny, szybki dżemik! Dodałam soku z limonek by nieco przełamać słodycz owoców. Wyszedł rewelacyjnie!
Dżem figowy
10 dojrzałych świeżych fig
2 limonki
200 g wody
300 g cukru
1 żelfix
Figi płuczemy, obcinamy ogonki i kroimy na ósemki. Wrzucamy do rondla, dodajemy wodę, sok wyciśnięty z limonek oraz żelfix. Zagotowujemy, dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 minut. Gorący przekładamy do słoiczków i zakręcamy! Gotowe.
Aniu, cudowny! Dżem ze świeżych fig przeniósł mnie wspomnieniami do wakacji w Prowansji - codziennie rano gospodyni smażyła dżem z zebranych dopiero co fig i jeszcze ciepły serwowała nam na śniadanie....
ReplyDeletePozdrowienia!
Wspaniałe figi kupiłaś! :))
ReplyDeleteA taki dżem musi być pyszny:)
Ja sobie przywiozłam z WŁoch konfiturę z fig. Czeka na wyjątkową okazję. Ciekawa jestem jak smakuje.
Pozdrowienia:)
Mam w domu figomaniaka, może zrobię coś takiego z myślą o nim? Jak tylko spotkam figi w sklepie, to na pewno wykorzystam Twój przepis!
ReplyDeleteUwielbiam dżemy figowe. Własnie dzis rozmawiałam z mężem o tym, że moje ulubione dżemy, to te z fig oraz te z pomarańczy. Ostatnio kupiłąm 2 figi, dla siebie i synka (3,50 szt.) i smakowały tak sobie. Muszę upolowac gdzies dojrzalsze i nieco tańsze owoce i zrobić dżem. Ten Twój brzmi pysznie :-)
ReplyDeleteP.S. Figi są bardzo fotogeniczne, prawda? :-)
Figi są teraz w promocji w Kauflandzie - tureckie po 89 gr za sztukę. Warto się wybrać z rana jak są jeszcze świeżutkie i wybrać te najładniejsze :-) Tylko dlatego zdecydowałam się na dżem, bo po 3-4 zł za sztukę to stanowczo zbyt drogo. Są też super tanie limonki :-)
ReplyDeletekolor ma niebiański. ;]
ReplyDeletefigi, figi, figi. hmm. lubię je, lecz jadam rzadko, bo cena odstrasza. ale od czasu do czasu warto, bo smak figowy naprawdę lubię.
figi .. och jak ja bym chciała móc je kupić, o tak na straganie ..niestety marzenia :) pyszny dżem !
ReplyDeletepozdrawiam
Ja z figami jakoś nie jestem dobrze zaznajomiona ale takiego dżemiku chętnie bym spróbowała:)
ReplyDeletemusi byc wspanialy taki dzem:) a kolorek ma cudny:)
ReplyDeletefigi bardzo lubię, taki dżem musi smakować bombowow!
ReplyDeleteA ja do fig jakoś wciąż nie mogę się przekonać - te suszone owszem owszenm, ale te świeże to jakoś nie bardzo. Może trzeba by ich spróbować tam gdzie one rosną :) Za to taki dżemik to rarytasik :)
ReplyDeleteRobiłam z mamą dżem figowy, ale nie dodawałyśmy cukru - bo same były tak słodkie, że gdybyśmy dodały choć trochę - nie dałoby się zjeść. Ale sprawa też jest taka, że to były figi chorwackie, zrywane przez nas, a nie kupione. :)
ReplyDeletePozdrawiam!
uwielbiam też świeże figi, choc tak rzadko znajduję je w sklepach. przyjemnie jest zamknąc w słoiczku coś tak pysznego.
ReplyDeleteoj lubię figi bardzo ;) jednak zazwyczaj jem te suszone, bo świeże są dużo droższe. ale suszone też są pyszne. dżemu figowego sama nigdy nie produkowałam, ale za to Bonne Maman robi pyszny. ;)
ReplyDeleteAniu, ostatnio wybrałam się właśnie na figi.Niestety nie doczekały się ,żeby powstał z nich dżem,bo je zjedliśmy...
ReplyDeleteDo następnego razu.A dżem ze świeżych fig po prostu uwielbiam!
hmmm, fig jeszcze nie miałam okazji kupić...ale chyba się pokuszę..pozdrawiam serdrcznie:)
ReplyDeletea ja mam pytanko, zostały mi figi suszone z Chorwacji (takie na niteczce kupione na targu), z których zrobiłem nalewkę - wyszła super, ale po zlaniu nalewu zostały mi te figi - nadal były słodkie; czy może ktoś z Was ma pomysł czy z nich można jeszcze coś zrobić, np. jakiś dżemik właśnie, czy konfiturę? póki co zasypałem je cukrem i puszczają nadal sok, dlatego proszę gorąco o radę, za każdą będę wdzięczny
ReplyDeletePokroiłabym na mniejsze kawałki i zrobiłabym konfiturę - z dodatkiem soku z cytryny dla wyraźniejszego smaku. Może dobrze byłoby dodać trochę żelfixu - żeby nie wyszła zbyt płynna. Powinna być palce lizać!
ReplyDeletePróbowałam zrobić sama taki dżem, ale nic z tego nie wyszło. Ale kupiuje w delikatesach i jest palce lizać.
ReplyDelete