Choć prawdziwej zimy na razie nie widać, niemniej jednak taka pyszna zupka świetnie nadaje się na obiad. Ma piękny kolor i zapach, a do tego jest syta i rozgrzewająca.
Zupa pomidorowa z soczewicą
2-3 łyżki masła
1 duża cebula drobno posiekana
3-4 cienkie plasterki wędzonego boczku pokrojone w małą kostkę (w wersji wegetariańskiej oczywiście można pominąć)
połówka dyni butternut squash, lub kawałek innej dyni - obranej i pokrojonej w kostkę jak mrożona marchewka - około 300 gr miąższu
175 gr czerwonej soczewicy
1 litr bulionu/rosołu/wywary warzywnego
1 litr pomidorowego sosu najlepiej własnej roboty (jak tutaj) lub 2 puszki pomidorów - pomidory zmiksować wpierw w blenderze na pure.
sól/pieprz do smaku
świeża natka pietruszki posiekana do podania
W dużym rondlu podsmażamy chwilę boczek by się lekko zrumienił, dodajemy masło i następnie cebule. Smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę dynię i smażymy mieszając jeszcze parę minut. W tym czasie dokładnie płuczemy soczewicę. Dodajemy ją do rondla, mieszamy, zalewamy pomidorami i bulionem i gotujemy ok. 15 minut aż dynia będzie miękka i soczewica ugotowana. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki :-)
No comments:
Post a Comment