W tym roku na Wielkanoc mój program kulinarny został nieco okrojony. Zazwyczaj przygotowywałam jeszcze sałatkę, jakieś specjalne wędliny i sosy, więcej ciast, a potem wszystko to jedliśmy jeszcze przez tydzień. Postanowiłam nieco przystopować, choć i tak świąteczne jdało będziemy pewnie dojadać jeszcze parę dni. Upiekłam jedno jedyne ciasto (Simnel, o nim napisałam wczoraj), do tego tradycyjne już u nas w domu Hot Cross Buns, przepyszne, oraz chałkę. Oczywiście przygotowałam też nasze ulubione śledzie i domowy chrzan. No i dla odmiany jajka faszerowane. Tym razem w klimacie włoskim, bo z pomidorami suszonymi na słońu :-)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
5 jajek ugotowanych na twardo
5-7 suszonych pomidorów
2-3 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem greckim)
kapary do przybrania
Jajka kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy żółtka i umieszczamy w blenderze. Do żółtek dodajemy majonez/jogurt i miksujemy na gładka masę. Nakładamy delikatnie łyżeczką do jajek i dekorujemy kaparami. Gotowe!
ależ ciekawie nadziane, mniaam!
ReplyDeletepozdrawiam ;]
bardzo apetyczne :)
ReplyDeletepycha ; )
ReplyDelete