A dziś przedstawiam pyszne bułeczki, które można sobie raniutko upiec na niedzielne śniadanie. Suszone pomidory można zamienić na przykład na oliwki (dobrze odsączone), podsmażoną cebulkę czy zioła.
Bułeczki oliwkowe z suszonymi pomidorami
500 g mąki pszennej chlebowej
20 g semoliny
15 g świeżych drożdży
10 g soli
50 g oliwy z oliwek
10-12 suszonych pomidorów w oliwie.
320 g wody
Pomidory osączamy z oliwy i kroimy na kawałki. Składniki mieszamy i wyrabiamy do rozwinięcia się glutenu. Ciasto odstawiamy przykryte by wyrosło. Ja od razu włożyłam do lodówki na noc. Dzielimy ciasto na 12 części, formujemy bułeczki, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i władamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Perfekcyjne! Zazdroszczę takich wypieków :)
ReplyDeletemarzą mi się takie bułeczki:) mmmm...
ReplyDeleteO matko, jakie pyszne:)
ReplyDeletePieczcie Dziewczyny! Bułki proste i bardzo smaczne! :-)
ReplyDeletesliczne, śliczne ;]
ReplyDeleteHmm, hmm, hmm,... pyszności! Jak malowane!
ReplyDeletePiękne są. Muszą wspaniale pachnieć:)
ReplyDeleteRówniutkie, pulchne, nic tylko jeść:) Dziękuję za dołączenie do akcji. Bułeczki zaraz pojawią się na FB bloga:)
ReplyDelete