18 December 2011

Maccheroni paccheri con cavalo nero


Kończymy powoli zapasy wyhodowanych przez nas warzyw. Kilka dni temu przygotowałam kolejne włoskie danie z użyciem cavalo nero czyli jarmuża, a mam zamiar przed Świętami przygotować jeszcze jedno o ile czas pozwoli, z ostatniej już kapusty. Przepis na porcję dla 4 - 5 osób.

Maccheroni paccheri con cavalo nero
Makaron w sosie z jarmużem

1 cavalo nero (jarmuż), liście, umyte i posiekane
500 g makaronu - bardzo grubych rurek
2 czerwone cebule, posiekane z grubsza
1 mały pęczek pietruszki (użyłam suszonej z braku świeżej)
1 puszka pomodori pelati (użyłam karton z pomidorową passatą)
oliwa
białe wino
sól/pieprz
starty Parmezan

Miksujemyw blenderze cebulę i pietruszkę z 3 łyżkami oliwy. Pure przekłądamy na dużą patelnię, przykrywamy i zmażymy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki ( w moim przypadku passatę) mieszamy i smażymy.
W dużym rondlu gotujemy wodę, solimy i wrzucamy liście cavalo nero, po paru minutach dodajemy makaron i gotujemy al dente. Kilka minut przed ugotowaniem się makaronu dodajemy do sosu pół kieliszka białego wina i smażymy mieszając by sos odpowiednio zgęstniał. Odcedzamy makaron i jarmuż i przekładamy na patelnię z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 1-2 minuty.
Podajemy od razu posypany Parmezanem.

2 comments: