Dziś "Vermont" w innej odsłonie - z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Jest to oryginalny przepis Hamelmana, bardzo podobny do poprzedniego (Vermont), z moim dodatkiem drożdży dla przyspieszenia wyrastania ciasta. Chleb jest bardzo pyszny, tak jak i poprzedni. Oczywiście cierpliwych zachęcam do pieczenia bez drożdży:-)
Vermont z maką pełnoziarnistą pszenną
zaczyn:
75 g mąki pszennej chlebowej
94 g wody
15-20 g zakwasu
ciasto właściwie:
375 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
231 g wody
10 g soli
15 g świeżych drożdży - mój dodatek
Mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.
Gdy zaczyn jest dojżały mieszamy składniki ciasta właściwego - bez soli!
oraz zaczyn i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (lub 1-2 min
mikserem planetarnym - końcówka "hak do ciasta"). Przykrywamy i
zostawiamy na 20-60 minut. Po tym czasie posypujemy po wierzchu solą i
wyrabiamy dokładnie (1-2 min na 2-giej prędkości miskerem). Przykrywamy i
zostawiamy na 2 i 1/2 godziny (składamy 2 razy w tym czasie - co 50
minut). Formujemy, przekładamy do koszyczka, przykrywamy i zostawiamy na
2 - 2 i 1/2 godziny (jeśli pieczemy wersję z dodatkiem drożdży to
wystarczy ok 40-50 minut). Chleb pieczemy z parą w temperaturze 230 C ok
35-40 minut. Studzimy na kratce.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKiedyś słyszałam bardzo dużo pozytywnych opinii o tym wypieku. Próbowałam go robić i w sumie muszę powiedzieć, że udało mi się go zrobić. Korzystałam z mąki https://basiazsercem.pl i myślę, że to właśnie ona była tym czynnikiem który zadecydował o udanej potrawie.
ReplyDelete