Dziś zapowiadany wcześniej ciąg dalszy kuchni brytyjskiej - Ham and
Egg Pie, czyli coś na kształt tarty/quicha lecz z ciastem na wierzchu.
Jak sama nazwa wskazuje, wewnątrz znajdują się szynka i jajka jako
główne składniki. Moja forma na pie jest dosyć duża, ma ok. 30 cm
średnicy, stąd odpowiednio większe proporcje. Bez problemu wystarcza dla
6 - 8 osób jako danie główne. Podajemy na gorąco, na przykład z młodymi
ziemniaczkami.
Ham and Egg Pie
kruche ciasto:
450 gr mąki pszennej
130 gr masla z lodówki
130 gr smalcu z lodówki
duża szczypta soli
150 ml bardzo zimnej wody
nadzienie:
300 gr ugotowanej wędzonej szynki
150 gr wędzonego boczku
250 ml śmietanki 18 %
3 jajka
sól/pieprz
6-8 jajek
odrobina mleka do posmarowania ciasta
Najpierw przygotowujemy ciasto, najlepiej w dwóch partiach (w malakserze
całość może być trudno zrobić na raz). Do malaksera wrzucamy mąkę, sól i
masło
ze smalcem. Miksujemy przez ok 10-20 sekund. Dodajemy wodę, miksujemy aż
powstanie kulka ciasta. Wykładamy na lekko omączoną stolnicę, formujemy
kulkę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na parę godzin do lodówki.
Następnie połowę ciasta wałkujemy (ok 3 mm grubości). Formę na pie smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę wyjmujemy z lodówki, kładziemy na wierzch papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryz/fasolę. Podpiekamy 15 minut, po tym czasie ściągamy papier z kulkami i podpiekamy dalsze 5 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Wpierw kroimy boczek na drobną kostkę i podsmażamy przez kilka minut. Szynkę kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Na podpieczony spód wykładamy szynkę i boczek. W miseczce mieszamy śmietankę, 3 jajka oraz sól/pieprz i zalewamy szynkę. Następnie delikatnie rozbijamy pozostałe jajka (6-8 w zależności od wielkości formy) i umieszczamy jajka na wierzchu w równych odległościach. Wałkujemy pozostałą połowę ciasta. Pędzelkiem smarujemy mlekiem brzeg podpieczonego ciasta. Kładziemy na wierzch rozwałkowane ciasto, widelcem uciskamy końce tak by się zlepiły ze spodem i odcinamy nożem nadmiar ciasta. Smarujemy po wierzchu mlekiem by się przy pieczeniu ładnie zrumienił. Robimy w części centralnej 2 niewielkie nacięcia w cieście - ok. 2 cm długości, by para miała się którędy wydostawać. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące. Kroimy tak, by na każdą osobę wypadło 1 całe jajko. Gotowe!
Proste składniki, ale danie wygląda na apetyczne i krótkie w przygotowaniu :)
ReplyDelete