16 August 2016

Zielone curry z dorszem


Wczoraj przygotowałam kolejne curry lecz tym razem tajskie. Mam w lodówce słoiczki z pastami curry, zawsze też mam pod ręką puszkę mleczka kokosowego a reszta to już drobiazg :)
Postanowiłam przygotować pyszne zielone curry z zielonymi warzywami i kawałkami fileta z dorsza. O ile indyjskie curry możemy przygotować wcześniej to tajskie curry przygotowujemy tuż przed podaniem. Do tego obowiązkowo ryż jaśminowy :)

Zielone curry z dorszem

50 gr pasty curry zielonego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 mała cukinia (ok 15 cm długości) pokrojona na nieduże kawałki
mała garść fasolki zielonej świeżej (można dać ewentualnie mrożoną), pokrojonej na 3 cm kawałki
garść zielonego mrożonego groszku
ok 200 gr fileta z dorsza, pokrojonego na mniejsze kawałki (u mnie kostka ok 2 cm)
świeża kolendra, pokrojona niezbyt drobno

Na dużą patelnie wykładamy pastę curry i 1/3 mleczka kokosowego. Smażymy mieszając aż się rozpuści i dolewamy resztę mleczka. Gdy się zagotuje dodajemy warzywa i gotujemy na średnim ogniu aż będą prawie gotowe. Na końcu dodajemy kawałki ryby i gotujemy delikatnie mieszając jeszcze 3-4 minuty aż ryba będzie ugotowana. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego :)

5 comments:

  1. Jestem uzależniona od curry, mogłabym wszędzie dodawać! :) Sam przepis wygląda oryginalnie.

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam taką kuchnię a to danie wygląda bardzo apetycznie. Przepis zapisuję ;)

    ReplyDelete
  3. To najlepsze wydanie dorsza jakie miałam okazję przygotować i zjeść. Bardzo dobry i o dziwo zdrowy przepis, co jest rzadkością w obecnym świecie. Miłego dnia.

    ReplyDelete
  4. Ja też bardzo lubię, cieszę się że Ci smakowało! Miłego dnia!

    ReplyDelete
  5. Chyba jeszcze nie jadłam tak podanej rybki, ale jak widzę po zdjęciach to faktycznie wygląda imponująco. Muszę przyznać, że również uwielbiam wykonywać różnego rodzaju przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie głównym składnikiem jest łosoś.

    ReplyDelete