Jesień to najlepsza pora na ciasta z jabłkami. Mam też w domu wielbiciela wszystkiego co zawiera jabłka, stąd też dzisiejszy wpis - świetne ciasto z ogromną ilością jabłek! Do tego z pysznym cytrusowym akcentem. Ciasto to wypatrzyłam u Kass, nie pierwsze i nie ostatnie jakie jej "podkradam" :-)
Ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 26 cm a płatki migdałowe zastąpiłam orzechami włoskimi.
CIASTO MOCNO JABŁKOWE Z KEFIREM
/forma24x38cm/
2,5 szkl mąki pszennej + 3 łyżki mąki do posypania jabłek
1 szkl cukru pudru
2 łyzki cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
6 jaj
200g miękkiego masła lub margaryny
10 łyżek kefiru lub mleka zsiadłego
1,5 do 2 kg jabłek
garść płatków migdałowych (u mnie orzechy włoskie)
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Jabłka obrać, pokroić w ósemki a potem na na mniejsze kawałki . Posypać mąką (3 łyżki) i wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 175stC.
Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 jajku , łyżce kefiru i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wciąż miksując. Dodać startą skórkę z cytryny. Połączyć z pokrojonymi kawałkami jabłek i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do piekarnika na 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i jeśli wolimy słodsze ciasta, posypać cukrem pudrem.
Nagrzać piekarnik do 175stC.
Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 jajku , łyżce kefiru i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wciąż miksując. Dodać startą skórkę z cytryny. Połączyć z pokrojonymi kawałkami jabłek i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do piekarnika na 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i jeśli wolimy słodsze ciasta, posypać cukrem pudrem.
Wygląda bosko! :) Ależ mi ślinka pociekła!
ReplyDeletePysznie wygląda :)
ReplyDeleteAle pyszne ciasto:)
ReplyDeleteAniu bardzo apetycznie wyglada:) chyba sobie upiekę... a co!
ReplyDeleteDziękuję że wypróbowałaś przepis i że ciasto smakowało, pozdrawiam:)
wygląda tak pysznie, ze chce się sięgnąć po ten talerzyk:)
ReplyDelete