17 October 2011

melon z szynką parmeńską czyli klasyczna przystawka kuchni włoskiej


Nadal żyjemy włoskimi klimatami i smakami z naszego wyjazdu. Oczywiście tuż przed powrotem do Polski udaliśmy się na zakupy - sery, szynka, oliwki itp, tak więc jeszcze przez kilka dni możemy delektować się różnymi pysznościami i żyć wspomnieniami. Dziś klasyka, czyli prosciutto con melone, trudno o coś prostszego i równie pysznego!

Melon z szynką parmeńską

1 dojrzały melon
kilka plasterków szyki dojrzewającej np. parmeńskiej lub toskańskiej

Melona obieramy, kroimy na plastry, układamy na talerzu wraz z cieniutkimi plasterkami szynki. Gotowe!



3 comments:

  1. Wiele słyszałam o tej przystawce ale jakoś nie miałam okazji próbować. A szkoda:)

    ReplyDelete
  2. O,to jest przepyszne zestawienie. Uwielbiam, szczególnie tam, we Włoszech:)

    ReplyDelete