25 January 2010

Somerset Chicken czyli Kurczak z hrabstwa Somerset


Zaczynamy dziś tydzień kuchni brytyjskiej, któremu gospodarzy na forum Cincin Tatter. Przyznam, że jestem wielką fanką tej kuchni (kilka przepisów można u mnie znaleźć na blogu) i bardzo chętnie przyłączam się z moją pierwszą propozycją - kurczakiem z Somerset. Jeszcze do zeszłego tygodnia nie słyszałam o tym daniu, a wypatrzyłam go w fascynującym programie nadawanym na BBC - The Hairy Bikers. Program jest prowadzony przez dwóch kucharzy, którzy przemierzają Wielką Brytanię i każdy program poświęcony jest innemu hrabstwu. Prócz przepisów dowiadujemy się o lokalnych specjałach, targach i sklepach  w których można zaopatrzyć się w produkty lokalne oraz o tym co się uprawia, hoduje czy łowi. Tak więc Panowie odwiedzili pewnego dnia hrabstwo Somerset - kolebkę najsłynniejszego angielskiego sera - cheddar, rejon wielu sadów, gdzie produkuje się jeden z najlepszych cydrów (ang. cider) w całej Anglii. Jednym z przedstawionych dań był kurczak w towarzystwie m.in. jabłek w sosie na bazie cydru i z dodatkiem sera cheddar. Można by powiedzieć - Somerset na talerzu! Nie zastanawiając się długo pobiegłam do sklepu kupić potrzebne składniki. Kurczak jest prosty w przygotowaniu a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania - zwłaszcza aromatyczny, delikatny sos podbił moje serce. Wszystkim gorąco polecam! Podobnie jak gospodarze programu podałam go z pieczonym ziemniakiem z kawałeczkiem masła.
Koniec gadulstwa, najwyższy czas na przepis:

Somerset Chicken

3 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka (1 na osobę)
1 jabłko (najlepiej szara reneta)
1 cebula
6-8 niewielkich pieczarek
kilka listków świeżej szałwii (jeśli małe to około 10-12)
125 ml cydru (w polskich warunkach proponuję zastąpić jabłkowym Reddsem)
125 ml wywaru z kurczaka
70-80 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej (francuskiej)
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól/pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy krótko z obu stron piersi kurczaka (przed smażeniem posolić lekko i popieprzyć). Przenosimy kurczaka na brytfannę lub żaroodporne płaskie naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 C) na około 20-25 minut (tak by mięso się upiekło).
W tym czasie przygotowujemy sos. Na tą samą patelnie kładziemy masło i gdy się rozgrzeje smażymy pokrojoną na plasterki cebulę - aż się zeszkli. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając przez chwilę. Dodajemy następnie oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz również pokrojone w plasterki jabłko (bez skórki) oraz musztardę. Smażymy parę minut (należy uważać by się nam nie przypaliło) i wlewamy na patelnię cydr, wywar z kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy posiekane listki szałwii oraz śmietankę. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty należy dodać nieco więcej płynu (cydru lub wywaru). Gdy kurczak jest upieczony zalewamy go naszym sosem i wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na górną półkę na kilka minut by rozpuścił się ser. Gotowe!
Najlepiej podać z pieczonym ziemniakiem. Smacznego!



2 comments:

  1. Mmmmm, Aniu, az slinka leci, jestem pewna, ze bylo pyszne i do tego jacket potatoes...palce lizac! :DD Somerset niezmiennie kojarzy mi sie z cudowna pasta serowo - orzechowa, najlepsza ze swiezym domowym chlebem. Jadlam kiedys te pysznosc w B&B Chedwell Cottage, podano mi ja z lodygami selera naciowego, prosto z ogrodu, jej jak mi smakowalo. Pozniej udalo mi sie przygotowac ja w domu, jest niezwykle prosta i w dodatku uniwersalna.

    ReplyDelete
  2. Tatter - wiesz, nigdy nie byłam w Somerset, może kiedyś mi się uda pozwiedzać lepiej Anglię. A co do pasty - bardzo chętnie bym też spróbowała - może umieścisz przepis u siebie?

    ReplyDelete