Czas by zacząć nadrabiać zaległe wpisy. Mieliśmy nasze wakacje, które jak wszystko miłe szybko się skończyły. Upał też nie bardzo sprzyjał pichceniu i odebrał mi zapał do spędzania czasu przy komputerze. Korzystam z pierwszego chłodniejszego dnia po fali upałów i chciałabym zaproponować mój ukochany bób ,świetny na szybki letni obiad.
Bób z boczkiem w sosie śmietanowym
1/2 kg bobu świeżego
100 g chudego boczku
1 mała cebula
łyżka oliwy
200 ml śmietanki 18%
szczypiorek lub inna "zielenina"
sól/pieprz
Bób zalałam wrzątkiem i obgotowywałam w osolonej wodzie około 15 minut (do miękkości). Lekko przestudzony obrałam ze skórek.
Boczek i cebule pokroiłam w kostkę. W rondelku (lub na dużej patelni) podsmażyłam na oliwie boczek i cebulę. Dodałam bób, chwilkę podsmażyłam mieszając i zalałam całość śmietanką. Doprawiłam solą i pieprzem i chwilkę gotowałam aż się sos lekko zagęścił. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek. Podałam z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami. Pyszne!
zupełnie inne przyrządzenie bobu od tych, które znam. pysznie.
ReplyDeleterewelacja , bób uwielbiam
ReplyDeleteTak bobu nigdy nie próbowałam, interesujący przepis :)
ReplyDeleteciekawe, takiej kombinacji jeszcze nie jadlam, pozdrawiam
ReplyDeleteBób zwykle jadam po prostu ugotowany,ale taka propozycja bardzo mi się podoba :)
ReplyDeletePozdrawiam:)
Polecam bo nam bardzo smakował!
ReplyDeleteBoczku nie miałam, więc zamiast niego podsmazyłam prawdziwą wiejską kiełbaskę wędzoną.Reszta bez zmian. Wyszło pyszne.
ReplyDelete