Nadeszła ta pora roku kiedy zaczynamy delektować się częściej zupami. Nie ma to jak talerz aromatycznej, gorącej zupy na obiad. Ostatnio gościł u nas barszcz ukraiński, a wczoraj bardzo smaczna, delikatnie słodka, lekko pikantna zupa-krem z pasternaków z dodatkiem przypraw curry, kurkumy i kminu. Zupa jest cudownie kremowa i gęsta i ma do tego piękny kolor :-)
Tak więc zachęcam wszystkich do spróbowania!
Pasternak można u nas dostać dosyć łatwo, najczęściej sprzedawany jest jako pietruszka. Ale wystarczy popytać sprzedawców i wskażą właściwe warzywko (raz nawet kupiłam pasternak u nas w Tesco).
Zupa krem z pasternaków z curry
100 g masła
ok. 1 kg pasternaku
1 cebula
1 ziemniak
1 łyżka przyprawy curry (medium)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu
1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
150 - 200 ml śmietanki 18 %
sól/pieprzposiekana świeża natka pietruszki
Rozpuszczamy w rondlu masło, podsmażamy chwile posienaką cebulę, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pasternaki i ziemniak oraz przyprawy: curry, kurkumę i kmin. Podsmażamy na średnim ogniu mieszając co chwilę - przez około 10 minut. Zalewamy wszystko wywarem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy blenderem i na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego :-)
smakowicie zapowiada sie ta zupka:)
ReplyDeleteU nas jesienia i zima pasternak gosci bardzo czesto, to przeciez bardzo zdrowe i smaczne warzywo. A w zupach wrecz idealne :)
ReplyDeleteDla latwiejszego rozpoznania czy to w sklepie to pietruszka czy pasternak - polecam np. to zdjeice ;)
http://www.beawkuchni.com/2010/01/pasternakowy-goracy-kubek.html
Pozdrawiam serdecznie Aniu!
Ja chyba nigdy nie jadłam pasternaku. Zupka wygląda pysznie Aniu.
ReplyDeletePozdrawiam:)
Aniu, Twój blog jest cudddddddddoooowny!! :) Pozdrawiam serdecznie i będę śledzić dalsze przepisy. Kasia
ReplyDeletearomatyczne kremowe zupy to coś, co mogłabym jeść bez końca! Twoja propozycja jest przepyszna Aniu
ReplyDelete