14 October 2009

Tarta śliwkowo-migdałowa


To już prawie końcówka śliwek lecz udało mi się kupić śliczne węgierki i z części powstała pyszna tarta. Przepis z książeczki " Desery", bardzo udany, dosyć szybki w wykonaniu. Najbardziej prócz śliwek podoba mi się w tej tarcie migdałowy aromat i delikatny posmak brandy (muszę przyznać już na wstępie, że dałam więcej alkoholu, bo w wypiekach bardzo go lubię). Tartę najlepiej jeść na ciepło ale nam smakowała równie dobrze na zimno. Polecam, bardzo pyszny wypiek!

Tarta śliwkowo-migdałowa

ciasto:
250 gr mąki pszennej
ok 120 gr masła
1 jajko
50 gr cukru

nadzienie:
1 jajko
1 żółtko (pominęłam, bo jajko było bardzo duże)
140 gr cukru (dałam nieco mnie - około 100 gr)
55 gr masła
100 gr migdałów (obranych i zmielonych)
1 łyżka brandy (dałam ze 3)
około 500-600 gr śliwek węgierek (połówki bez pestek)

Na początek zagniatamy ciasto i wstawiamy owinięte w folię do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę na tartę, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem na który wykładamy kulki ceramiczne (lub fasolę). Podpiekamy w 200 C około 15 minut i potem jeszcze kilka minut już bez kulek i papieru.
Przygotowujemy nadzienie - mieszamy 100 gr cukru z jajkiem i żółtkiem, dolewamy roztopione masło, dodajemy mielone migdały oraz brandy i mieszamy by powstałą masa. Gotową masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Posypujemy pozostałym cukrem po wierzchu i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut - aż nadzienie się zetnie.
Podajemy najlepiej gorącą z dodatkiem bitej śmietany.
A mnie na zimno smakuje równie dobrze!


8 comments:

  1. pysznie wyglada!!!! moge kawalatek do kawki dostac???
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  2. pysznie się prezentuje
    i ładnie wyglądają te śliwki , ślicznie

    ReplyDelete
  3. Pycha! Uwielbiam takie śliwkowe ciasta.

    ReplyDelete
  4. Aniu tarty uwielbiam, dzisiaj zrobiłam tą Nelli Rubinstein podanego przez An-nę, ale ta tez mi się podoba i zrobie póki śliwki jeszcze dostępne...pięknie wygląda!

    ReplyDelete
  5. Sliwki i migdaly to jedno z moich ulubionych polaczen Aniu, no i jeszcze brandy! Pychotka :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  6. Drogie Panie - dziekuje za cieple komentarze.
    Kass - tez sie do tej tarty przymierzam.

    ReplyDelete
  7. ciepły kawałeczek takiej tarty był by cudownym umileniem tego ponurego popołudnia

    ReplyDelete