3 February 2010

bułeczki owsiane - WP po godzinach

 

Naszym drugim zadaniem w Weekendowej Piekarni po godzinach było upieczenie bułeczek owsianych. Bułeczki zupełnie bezproblemowe. Bardzo łatwo się wyrabiało ciasto, moje lepiło się bardzo mało i szybko sobie z nim poradziłam. Ponieważ zabrałam się za nie w niedzielę wieczorem to niestety w lodówce musiało sobie radzić bez odgazowywania bo nie zamierzałam wstawać specjalnie w nocy. Nie sądzę by miało to na nie większy wpływ, po prostu w poniedziałek po południu przed uformowaniem bułek ciasto dobrze odgazowałam. Skróciłam ich pieczenie do jakichś 20-25 minut. Zdjęcie robiłam już prawie po ciemku, więc jakość niespecjalna, ale bułki wyszły ślicznie (możecie mi wierzyć na słowo) i bardzo nam smakowały.
Poniżej przepis za Tatter:

Bułki owsiane

375g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba)*
125g mąki pszennej razowej (100%)
83g płatków owsianych
313g wody (o temp. 24C)
50g mleka
33g płynnego miodu
33g oleju roślinnego
11g soli
1 1/2 łyżeczki drożdży instant

1. Mieszanie i zagniatanie

Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu.

2. Fermentacja główna

Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 min na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4C).

Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).

3. Dzielenie i kształtowanie ciasta

Następnego dnia, po ogrzaniu (1-2 godz. w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części (86g), lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze.

4. Ostatnia fermentacja

1 - 1 1/2 godziny w 24C

5. Pieczenie

Piec w 240C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220C i dopiekać jeszcze 10-15 minut.

6 comments:

  1. Jakie śliczne okrągłe bułeczki:)Ach i do tego ten kolor:)!

    ReplyDelete
  2. Nie trzeba wierzyć na słowo, widać po bułęezkach, że są śliczne. Ja do swoich wstawałam w nocy, trochę czułam się jak matka małego dziecka :)

    ReplyDelete
  3. Aniu bułeczki bardzo ładnie wyglądają, po prostu piękne! Prawda że pyszne?

    ReplyDelete
  4. Aniu śliczne! Jak cięte na miarę :)))
    A czy wysłałabyś nam zdjęcia do chlebowej galerii? :)))

    ReplyDelete
  5. Drogie Panie - dziękuję za ciepłe słowa!
    Poleczko - zdjęcia poszły!

    ReplyDelete