Powoli zdrowiejemy, wraca do nas energia i wreszcie mam okazję uzupełnić zaległości. Dziś chciałabym podzielić się z Wami bardzo prostą, a jakże smaczną, tartą z porami, odrobiną boczku i mozarellą. To taki mój pomysł na małą przystawkę na ciepło lub na zimno. Nieskromnie powiem, że tarta, a w zasadzie małe tarty, wyszły świetnie, bardzo aromatyczne, ładnie się prezentujące a przede wszystkim bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Z jednej porcji wychodzą 3-4 małe tarty. Gorąco polecam!
Tarta z porami, boczkiem i mozarellą
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie pory
1 łyżka masła
150 g chudego wędzonego boczku
sól/pieprz
1 mozarella
1 jajko
Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy powoli na maśle aż stanie się miękki. Odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek aż się lekko zrumieni. Również odkładamy na bok. Mozarellę kroimy na cienkie plasterki.
Jajko rozbełtujemy w miseczce. Ciasto rozwijamy, połowę smarujemy rozbełtanym jajkiem i składamy, następnie kroimy na 3-4 prostokąty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy lekko nacinamy nożem w środku tworząc prostokątną "ramkę" około 1 - 1 i 1/2 cm od brzegów ciasta (należy zwrócić uwagę by nie przeciąć ciasta do końca a jedynie naciąć do połowy grubości). Na środek (w obrębie naciętego prostokąta) nakładamy przygotowanego pora, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy następnie boczkiem i kładziemy na wierzch plasterki mozarelli. Nasze nieprzykryte brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem co nada tarcie pięknego koloru podczas pieczenia. Pieczemy w 200 C około 15-20 minut. Podajemy gorące lub lekko przestudzone w temperaturze pokojowej
Gotowe!
Przepyszna musi być , na tym francuskim ciście ..ale mi smaka narobiłaś ;)
ReplyDeletePysznie się prezentuje! Na cieście francuskim, mniam! :))
ReplyDeleteJak ja lubię takie małe francuskie poduszeczki z niespodziankami w środku :) Bardzo fajny i smaczny pomysł. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
ReplyDeleteAniu, zdrowka Wam zycze! A taka szybka tarta bedzie idealnym daniem na aktualna aure ;)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
Dziękuję Wam za życzenia! Tartę polecam! :-)
ReplyDeleteAle pycha! :-)
ReplyDeleteAniu! dziękuję Ci tym razem postem za przepis na tartę.Do usłyszenia w niedzielę.
ReplyDeleteboczek, por, mozarella i ciasto francuskie! swietne polaczenie!
ReplyDeleteDzięki za pomysł! Tym sposobem mam kolację na jutro :P
ReplyDeletei przy okazji, upiekłam Twój chlebek http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/03/chleb-z-rozmarynem-i-semolina-z-wp66.html
Niezwykle apetyczny widok :)
ReplyDeleteoj, wyglada przepysznie...
ReplyDelete