Ostatnio gości u nas ciągle kuchnia azjatycka. Oboje uwielbiamy takie jedzenie! Dziś spędziłam popołudnie w kuchni przygotowując różne dania indyjskie, ale o nich jutro, bo najpierw chciałabym przedstawić Wam bardzo łatwe i szybkie danie chińskie zaczerpnięte od Kena Homa, którym raczyliśmy się na wczorajszą kolację. Nie muszę dodawać, że bardzo nam smakowało :-)
Kurczak z cytryną jest moją drugą propozycją w akcji "Kuchnia chińska".
Kurczak z cytryną jest moją drugą propozycją w akcji "Kuchnia chińska".
Klasyczny kurczak z cytryną
450 g piersi z kurczaka pociętych na paseczki 7 cm x 1 cm
1 białko
1 łyżczka soli
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (moim zdaniem lepiej ziemniaczanej)
300 ml wody
2 łyżki drobno posiekanej dymki do przybrania
sos:
65 ml klasycznego chińskiego bulionu drobiowego (lub dobrego domowego)
3 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 i 1/2 łyżki drobno posiekanego czosnku
1-2 łyżeczki rozgniecionych suszonych chili
1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszanej z 1 łyżeczką wody (lepiej mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki oleju sezamowego
Pokrojonego kurczaka łączymy w misce z białkiem, solą, olejem sezamowym i mąką, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Wodę należy zagotować w garnku i wrzucić kurczaka. Mięso powinno się gotować 4 minuty aż będzie białe. Odcedzamy kurczaka na sicie. Na rozgrzany wok wlewamy składniki sosu (oprócz mąki i oleju sezamowego). Po zagotowaniu dodajemy mąkę zmieszaną z wodą.Gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając aż mięso pokryje się sosem.Dodajemy olej sezamowy, przekładamy na półmisek i posypujemy posiekaną dymką. Podajemy od razu.
pysznie wygląda! mimo późnej pory zrobiłam się głodna...:)
ReplyDeleteUwielbiam takie jedzonko :)
ReplyDeletePysznie wygląda! Z chęcią bym zjadła:)
ReplyDeleteDziękuję za miłe słowa :-)
ReplyDeletebardzo aromatycznie musi ostatnio pachniec w Waszej kuchni :-)
ReplyDelete