27 April 2010
Kantońska zupa z jajkiem
Dziś u nas na obiad była szybka, lekka i bardzo smaczna zupa chińska. Przepis autorstwa doskonałego Ken Homa i aż się dziwię, że wcześniej tej zupki nie wypatrzyłam. Idealna na ciepły wiosenny dzień! Zupka jest moją propozycją w ramach akcji "Kuchnia Chińska".
Kantońska zupa z jajkiem
1 lekko roztrzepane jajko
2 łyżeczki oleju sezamowego
ok 1 l chińskiego bulionu drobiowego (lub dobrego domowego)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka jasnego sosu sojowego
3 łyżki posiekanej białej części dymki
3 łyżki posiekanej zielonej części dymki
Jajko mieszamy w miseczce z olejem sezamowym. Bulion zagotowujemy w rondlu, dodajemy cukier, sos sojowy oraz sól, mieszamy i gdy się zagotuje dodajemy białą dymkę. Wlewamy powoli rozbełtane z olejem jajko cały czas mieszając widelcem by utworzyły się nam nitki. Podajemy posypane posiekana sieloną dymką. Gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
O! Jakie pyszności ;) To taka idealna zupa dla mnie. Przepis błyskawicznie zapisuję! A jak z tym jajkiem? Na wszystkie porcje ma być jedno czy każdy powinien mieć swoje?
ReplyDeleteDziwnograju - jedno jajko na całość :-)
ReplyDeleteWygląda na proste i szybkie danie! To coś dla takiego pracusia jak ja.
ReplyDeleteŚwietna zupka! Bardzo mi się podoba :)
ReplyDeleteDobra zupka, akurat na teraz - wiosenna dzięki dymce i pożywna dzięki jajku, a całokształt bardzo zachęcający :)
ReplyDelete