27 April 2010

Kantońska zupa z jajkiem


Dziś u nas na obiad była szybka, lekka i bardzo smaczna zupa chińska. Przepis autorstwa doskonałego Ken Homa i aż się dziwię, że wcześniej tej zupki nie wypatrzyłam. Idealna na ciepły wiosenny dzień! Zupka jest moją propozycją w ramach akcji "Kuchnia Chińska".

Kantońska zupa z jajkiem

1 lekko roztrzepane jajko
2 łyżeczki oleju sezamowego
ok 1 l chińskiego bulionu drobiowego (lub dobrego domowego)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka jasnego sosu sojowego
3 łyżki posiekanej białej części dymki
3 łyżki posiekanej zielonej części dymki

Jajko mieszamy w miseczce z olejem sezamowym. Bulion zagotowujemy w rondlu, dodajemy cukier, sos sojowy oraz sól, mieszamy i gdy się zagotuje dodajemy białą dymkę. Wlewamy powoli rozbełtane z olejem jajko cały czas mieszając widelcem by utworzyły się nam nitki. Podajemy posypane posiekana sieloną dymką. Gotowe!

5 comments:

  1. O! Jakie pyszności ;) To taka idealna zupa dla mnie. Przepis błyskawicznie zapisuję! A jak z tym jajkiem? Na wszystkie porcje ma być jedno czy każdy powinien mieć swoje?

    ReplyDelete
  2. Dziwnograju - jedno jajko na całość :-)

    ReplyDelete
  3. Wygląda na proste i szybkie danie! To coś dla takiego pracusia jak ja.

    ReplyDelete
  4. Świetna zupka! Bardzo mi się podoba :)

    ReplyDelete
  5. Dobra zupka, akurat na teraz - wiosenna dzięki dymce i pożywna dzięki jajku, a całokształt bardzo zachęcający :)

    ReplyDelete