25 June 2011

jajecznica z jajek perliczki z pomidorem i świeżą kolendrą



Od jakiegoś czasu mamy regularne dostawy pysznych jajek ze wsi. Koleżanka Justynyna podrzuca nam różne , a to kacze, a to kurze, a to od zielononóżki, a ostatnio od perliczki. Ich jajka są znacznie mniejsze, ładnie nakrapiane i mają bardzo twardą skorupkę. A jakie żółtko! Duże i bardzo intensywnie żółte! Tak więc zajadamy te rozmaite jajka na różne sposoby. Dziś usmażyłam sobie z nich jajecznicę z pomidorem i świeżą kolendrą - rewelacja!

Jajecznica z jajek perliczki z pomidorem i świeżą kolendrą

3 jajka perliczki (lub 2 zwykłe, kurze)
1 średni pomidor
garść posiekanych listków kolendry
łyżeczka masłą
sól/pieprz

Kroimy pomidora w drobną kostkę, siekamy z grubsza listki kolendry. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojonego pomidora, smażymy mieszając przez 2-3 minuty, dodajemy rozbełtane jajka i smażymy jajecznicę. Na koniec dodajemy posiekane listki kolendry, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i gotowe!


6 comments:

  1. A tą kolendrę można zastąpić innym ziołem, bo my z kolendrą to nie bardzo się lubimy :)

    ReplyDelete
  2. Dodaj sobie na przykład pietruszkę czy szczypiorek :-)

    ReplyDelete
  3. uwielbiam taką wersję. mam to szczęście, że jajka mam z działki dziadków. tylko na nich wyjdzie TAKA jajecznica :)

    ReplyDelete
  4. wygląda wprost bajecznie!

    ReplyDelete