30 June 2011

Sałatka z bobu na ciepło


Ostatnio nie mogłam się oprzeć i kupiłam woreczek bobu. Znalazłam na necie przepis na sałatkę na ciepło i ją od razu przygotowałam. Sałatka bardzo smaczna, my zjedliśmy na kolację razem z młodymi ziemniaczkami. Jedynie co bym zmieniła, to dodałabym następnym razem nieco śmietanki 18 %, bo lepiej by myślę smakował w sosie, nie byłby taki suchy. Ale jeśli do tego dałoby się mięso w sosie to oczywiście nie ma takiej potrzeby.


Sałatka z bobu na ciepło

woreczek bobu (1 kg)
150 g chudego wędzonego boczku
3 łyżki oliwy
duża garść świeżych listków mięty
pieprz i sól do smaku

Bób blanszujemy kilka minut w osolonej wodzie i usówamy skórki. Na patelni podgrzewamy oliwę, wsypujemy pokrojony drobno boczek i smażymy aż stanie się chrupiący. Dodajemy bób i smażmy mieszając aż będzie gorący. Dodajemy posiekane listki mięty, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i gotowe!

10 comments:

  1. Świetnie się prezentuje Twoja sałatka, Aniu. Też kiedyś zrobiłam sałatkę z bobu z boczkiem, ale w nieco bogatszej wersji - było w niej więcej składników.

    PS. Zabawny chochlik Ci się wkradł w liście składników ;-))

    ReplyDelete
  2. ja kupilam pol woreczka - jeszcze sie go troszke boje, moja mama nigdy bobu nie gotowala, znam go tylko z jedzenia u znajomch. Wspanialy przepis, pomoze mi oswoic bob ;) pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. Hania-Kasia - dzięki za spostrzegawczość, już zmieniłąm :-)

    ReplyDelete
  4. Aniu,po prostu pyszna sałatka! Chyba jeszcze teraz polecę po bób.

    ReplyDelete
  5. ja planuje risotto z bobem właśnie:) myśle, że boczuś by pasował tak jak u Ciebie do niego;> spróbuje :D

    ReplyDelete
  6. och, świetna ta sałatka!
    i bób. iście letnie warzywo..

    ReplyDelete
  7. Bardzo fajne połączenie bobu i boczku - z dodatkiem kartofli lub ryży, kaszy, orkiszu - dla mnie bomba!

    ReplyDelete
  8. Świetne danie, uwielbiamy bób!

    ReplyDelete
  9. robię podobną, dodaję jeszcze sok z cytryny i koperek;)

    ReplyDelete