To kolejne danie kuchni indyjskiej i powiem krótko - pyszne! Przepis z książki "Indian Cookery" aut. Madhur Jeffrey.
Kurczak w sosie ze smażoną cebulką
Murghi rasedar
ok 1,2 kg kurczaka (np nogi)
350 g cebuli, obranej
ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru obranego i posiekanego
6 ząbków czosnku
7 łyżek oleju
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka zmielonego kminu
1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1/4 - 1/2 łyżeczki zmielonego chilli
4 łyżki jogurtu naturalnego
ok. 500 ml wody
250 g pomidorów, obranych i drobno posiekanych (mogą być z puszki)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżka posiekanych świeżych listków kolendry - opcjonalnie
Kroimy kurczaka na kawałki, usówamy skórę.
Połowę cebuli siekamy, resztę kroimy na cienkie półplasterki. Posiekaną cebulę miksujemy w blenderze z czosnkiem i imbirem aż do uzyskania pasty.
Rozgrzewamy dużą patelnię lub rondel i wlewamy olej, dodajemy cebulę w półplasterkach i smażymy mieszając aż stanie się brązowa (dosyć ciemna). Wyciągamy ją łyżką cedzakową odciskając olej i odkłądamy na bok. Zdejmujemy patelnię/rondel z ognia na chwilę i dodajemy naszą pastę cebulową, mieszamy i ponownie smażymy mieszając ok 3-4 minut. Dodajemy mieloną kolendrę, kmin, kurkumę i chilli i mieszamy, dodajemy następnie po 1 łyżce jogurtu, mieszamy dokładnie aż się zmiesza z sosem zanim dodamy następną łyżkę. Dodajemy kawałki kurczaka i mieszamy smażąc około minuty. Dodajemy wodę, pomidory i sól i mieszając doprowadzmy do zagotowania. Przykrywamy, skręcamy płomień i gotujemy ok. 20 minut. Posypujemy po wierzchu garam masalą i dodajemy podsmażone wcześniej cebule. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Delikatnie ściągamy nadmiar oleju z powierzchni za pomocą łyżki. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.
Uwielbiam kuchnię indyjską:) to danie wygląda bardzo apetycznie
ReplyDeleteindyjskie smaki zawsze tak pysznie aromatycznie mi się kojarzą.
ReplyDeleteFajne smaki:) Intryguje mnie takie jedzonko:)
ReplyDeletePodoba mi sie:)
oj cos czuję że mojemu kotkowi i miśkowi by posmakowało ;)
ReplyDeleteTam gdzie kurczak, cebula i sos - tam moje kubki smakowe wariują ;) Danie wygląda smacznie, lubię indyjskie klimaty.
ReplyDeleteWspanialy, pachnie z ekranu. Uwielbiam tego rodzaju indyjaskie jedzenie.
ReplyDelete