Przede wszystkim życzę wszystkim którzy odwiedzają mój blog - Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych :)
A poniżej przepis na kolejną, czwartą już wersję tradycyjnych bułeczek angielskich przygotowywanych na Wielkanoc. Tym razem bułeczki z żurawiną i skórką otartą z pomarańczy. Przepis oryginalny tutaj.
Hot Cross Buns z żurawiną i skórką z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
100 gr suszonej żurawiny
250 ml mleka
50 gr masła pokrojonego w kostkę
1 duże jajko
500 gr mąki pszennej chlebowej
15-18 gr świeżych drożdży
2 łyżeczki przyprawy "mixed spice"
1 łyżeczka soli
100 gr drobnego cukru do wypieków
odrobina oleju do wysmarowania miski
pasta do zrobienia krzyżyków:
50 gr mąki
70-80 gr wody
syrop do glazury:
50 gr wody
50 gr cukru
Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z kuchenki.
Żurawinę zalewamy 75 ml gorącej wody i sokiem z 1 pomarańczy - ja sugeruję namoczyć żurawinę tylko w soku pomarańczowym.
W dzieży mieszamy mąkę, sól, cukier, przyprawę, skórkę otartą z pomarańczy i dodajemy jajko. Do letniego mleka z masłem dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą i dodajemy do mąki i miksujemy (hakiem) ok 4 minut. Osączamy żurawinę i dodajemy do ciasta i wyrabiamy jeszcze 2 minutki aż żurawina wymiesza się z ciastem.
Ja ciasto jeszcze chwilkę wyrabiałam na stolnicy lekko podsypując mąką, gdyż ciasto jest nieco kleiste. Następnie przekładamy je do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia około godziny (ciasto ma podwoić swoją objętość). Następnie dzielimy ciasto na 16 równych części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki ładnie wyrosną przygotowujemy pastę do krzyżyków (nie może być zbyt gęsta ani zbyt lejąca), przekładamy ją do niewielkiego woreczka, nacinamy róg i wyciskając pastę robimy wzór krzyża na bułeczkach. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut aż bułeczki się pięknie zrumienią.
Gdy bułeczki się pieką przygotowujemy syrop, czyli zagotowujemy wodę z cukrem. Bułeczki po wyjęciu z pieca od razu smarujemy syropem i przekładamy na kratkę by wystygły.
Najlepiej smakują świeżutkie, przekrojone i posmarowane masełkiem :)
Smacznego!