23 June 2009
krem z cukinii
Deszcze nastały i nie zanosi się by pogoda miała się poprawić. Ślimaki mają ucztę i boję się, że z moich niedawno zasadzonych kwiatków nic nie zostanie. Na poprawę humoru ugotowałam dziś szybką i bardzo smaczną zupę krem z cukinii, bo chociaż te rosną u nas bez względu na aurę.
Krem z cukinii
1 litr wywaru z warzyw lub rosołu
2 cukinie
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 kieliszek białego wina wytrawnego (opcjonalnie, jeśli mamy)
sól/pieprz
100 ml śmietanki słodkiej (np 18%)
Cebulę obrałam i posiekałam, podobnie czosnek. Na patelni na oliwie podsmażyłam cebulę, potem dodałam czosnek i gdy były szkliste dodałam pokrojone na półplasterki cukinie. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam mieszając aż cukinie zmiękły po czym wrzuciłam wszystko do rondla z wywarem. Dolałam kieliszek wina i dusiłam pod przykryciem około 10 minut. Jak lekko zupa przestygła, zmiksowałam i na końcu dolałam śmietanki. Gotowe!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mówisz, że dobra? trzeba będzie spróbować o ile dostanę tu gdzie obecnie jestem cukinię ;)
ReplyDeleteMam nadzieję, że dostaniesz, cukinie będą przez całe lato :-))
ReplyDelete