Cukinia już chyba na dobre zagości teraz na moim stole. Kolej więc na curry. Choć tak po prawdzie, to można dodać tutaj wiele innych dodatków (młode ziemniaczki, marchewkę itp) to tym razem ugotowałam moje autorskie curry z cukinią i kostką sojową (za którą przepadam).
Curry z cukinii
1-2 cukinie (większe)
2-3 większe cebule (drobno posiekane)
kilka ząbków czosnku (ja uwielbiam czosnek więc daję 4-5 ząbków)
1 puszka pomidorów (pokrojonych na kawałeczki)
1/2 paczki kostki sojowej
3-4 łyżki oleju
świeża kolendra posiekana (opcjonalnie)
przyprawy:
1 łyżeczka całych nasion kminu
1 łyżeczka gorczycy (też w całości)
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka gotowej mieszanki curry
1/2 łyżeczki chilli mielonego
1 łyżeczka kurkumy
5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego (można zastąpić mielonym - około 1 łyżeczki)
1 łyżeczka soli
Cukinię myjemy i kroimy na półplasterki (jeśli bardzo duża to na ćwierćplasteki), siekamy cebulę, czosnek (można przez praskę), w razie potrzeby kroimy w kostkę pomidory (jeśli chcemy użyć świeżych to trzeba je sparzyć i obrać ze skórki).
W rondlu na rozgrzany olej najpierw wsypujemy nasiona kminu i gorczycy i gdy zaczną "trzaskać" dodajemy cebulę. Mieszając smażymy aż zrobi się miękka, dodajemy czosnek i po chwili resztę przypraw. Smażymy mieszając i uważamy by się nam nie przypaliły. Gdy poczujemy wyraźnie aromat przypraw (2-3 minuty) dodajemy pomidory i w razie potrzeby odrobinę wody i po zagotowaniu skręcamy na mały ogień i zostawiamy na około 5 minut by wytworzył się sos.
Wrzucamy pokrojoną cukinię i dusimy pod przykryciem około 5 minut (w razie potrzeby dodajemy trochę gorącej wody, by cukinie się swobodnie dusiły). Ja w tym momencie dodaję suchej kostki sojowej, gdyż przesiąknie ona aromatem przypraw i duszę dalsze 10 minut (aż cukinia zrobi się miękka). Kostka sojowa wsiąknie nadmiar płynu, i trzeba sprawdzić czy też odpowiednio zmięknie, bo może się okazać, że trzeba dolać nieco wody (nie chcemy by była twarda).
Inna szkoła mówi o moczeniu wcześniej kostki sojowej we wrzątku (około 15 minut zazwyczaj starcza). W tym przypadku ostrożnie dolewamy wodę do cukinii, gdyż kostka już jej nie wsiąknie.
Na końcu przed podaniem możemy całość posypać posiekaną kolendrą.
Podajemy z ryżem.
Na koniec dodatkowa uwaga - jeśli chcemy dodać innych warzyw (marchewkę, groszek ziemniaczki itp) to koniecznie musimy wziąć pod uwagę jak długo poszczególne warzywa się gotują i na przykład cukinie i groszek dodać później na 15 minut przed końcem gotowania.
wszystko co z cukinii
ReplyDeletejest przeze mnie lubiane
:)
uwielbiam curry i uwielbiam cukinie:) to cos zdecydowanie dla mnie:))
ReplyDeleteTak, my tez cukinie zdecydowanie lubimy :-)
ReplyDeleteo cukinia i tyle przypraw , chętnie spróbowałabym tego curry
ReplyDeletePoprosze porcje :)) Na wynos :) Podwojna :))
ReplyDelete