13 June 2009

crumpets - pyszne angielskie drożdżowe racuszki


To już moje kolejne podejście do tych racuszków, wcześniej coś w przepisach nie było tak jak powinno. I tym razem musiałam nieco zmienić proporcje by wyszły tak jak trzeba (przepis znalazłam gdzieś w necie, odpisałam i nie jestem teraz w stanie go odnaleźć ponownie).
Pierwszy raz poczęstowali mnie nimi znajomi w Anglii. Ilekroć tam jedziemy to zawsze kupuję sobie w supermarkecie paczuszkę, by mieć na śniadanie. Przepadam za crumpet-ami, najlepiej smakują mi wrzucone na chwilę do tostera (żeby się troszkę ogrzały i nabrały chrupkości) i posmarowane dżemem. Pyszności!

Crumpets

3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
świeże drożdże (dałam "na oko" - około 10 gr)
1 szklanka ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka (zależy bardzo od maki, ja dałam nieco więcej)
1/2 łyżeczki sody (rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody)

Najpierw rozpuściłam drożdże w wodzie i dodałam cukru, zostawiłam na 5 minut. Następnie wymieszałam z mąką i dodałam mleko, masło, sól i zostawiłam na 30 minut. Potem dodałam wodę z sodą i po zamieszaniu znów zostawiłam na około 30 minut (pod przykryciem). Ciasto powinno być luźne, ale nie rzadkie, trochę jak bardzo gęsta śmietana. Jak wyrosło, to smażyłam na gorącej patelni posmarowanej olejem (powinno się używać metalowej obręczy by wyszły okrągłe, nie mam obręczy więc są wolnego kształtu). Ja nakładałam chochelką i smażyłam na bardzo małym ogniu ok 5 minut (aż wierzch się zetnie) i potem obracałam i smażyłam dalsze 2 minuty.
Studziłam na kratce i po całkowitym wystygnięciu schowałam do pudełka na śniadanie.
Smacznego!


9 comments:

  1. Uwielbiam racuszki!!! Twoje wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiam Cię Aniu i zyczę miłego weekendu!

    ReplyDelete
  2. Bardzo wyglądają śniadaniowo:)Poproszę sztuk raz, no może dwa:)Bardzo apetyczne....

    ReplyDelete
  3. mmm wyglądają pysznie ;)

    ReplyDelete
  4. Ależ fajne racuszki :)! A że uwielbiam wszelakie dżemy, smakowałyby mi i to jak!

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam raciuszki. najbardziej lubie z dzemem lub konfiturka mniam

    ReplyDelete
  6. Pyszniutko się prezentują z tym dżemikiem, mniam:)

    ReplyDelete
  7. Bardzo wszystkim dziekuję za miłe komentarze, mam nadzieje, że też spróbujecie racuszków.

    ReplyDelete
  8. Moja babcia takie robiła,ale ona je nazywała racuchami drożdżowymi poprostu.I kto by pomyślał,że ona angielskie dania przygotowuje:D?:P

    ReplyDelete