Po powrocie z naszego kilkudniowego wypadu znalazłam w kuchni banany, które niezbyt nadawały się do jedzenia (bardzo miękkie i ciemna skórka), ale za to były w doskonałej kondycji na ciasto. Dawniej ucierałam to ciasto w makutrze, wczoraj zmęczona po podróży użyłam miksera i jak widać wyszło zupełnie dobrze. Banany dają dużo wilgoci i aromatu a do tego orzechy włoskie - same pyszności! Przepis z mojej malutkiej lecz niezastąpionej książeczki "Home Recipies":
Ciasto bananowe z orzechami
Banana Tea Bread
225 g mąki
8 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody (1,25 ml)
szczypta soli
75 g masła (miękkiego)
175 g cukru
2 jajka (lekko rozbełtane)
450 g bananów (ważonych w skórce)
100 g orzechów włoskich posiekanych
Mieszamy w miseczce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Osobno ucieramy (miksujemy) masło i cukier aż powstanie puszysta jasna masa. Dodajemy wówczas na przemian mąkę i jajka (po trochu) stale ucierając. Na koniec dodajemy banany (obrane i rozgniecione widelcem na masę) oraz orzechy (posiekane). Przelewamy do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem (ja robiłam w keksówce silikonowej w której zazwyczaj piekę chleb ok. 20 cm na ok 10 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 1 godzinę i 15 minut. Należy zwrócić uwagę czy się wierzch nie przypala i ewentualnie przykryć w trakcie pieczenia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Studzimy na kratce.
bananowe chlebki sa pyszne:)
ReplyDeleteBanany i orzechy! Moje ulubione połączenie!
ReplyDeleteTo także mije smaki...musi by pyszne!
ReplyDeleteO tak, bananowe ciasta są przepyszne!:)
ReplyDeletePycha banany są mięciutkie ale orzechy kruchę ;0
ReplyDeletewlasnie upieklem ciasto jest 3.27 nad ranem bede probowal jak wstane , mam nadzieje ze to ciasto bedzie pyszne
ReplyDeleteAnonimie - też mam nadzieję, że będie Ci smakować :-)
ReplyDelete